سکته مغزی خاموش چیست؟؟؟
فقط به این دلیل که بدون علامت هستند به این معنی نیست که کشنده نیستند! اگرچه سکتههای بیصدا علائمی را نشان نمیدهند، اما میتوانند آسیب جدی ایجاد کنند و باعث مرگ شوند. موسسه قلب و عروق جنوب می گوید: “آسیب وارد شده به مغز می تواند منجر به کاهش قابل توجه ادراک یا حتی مرگ شود. همچنین ممکن است منجر به زوال عروقی مغز شود.
آسیبی که اتفاق می افتد دائمی است، اما از طریق درمان و عادات سالم، بازماندگان سکته مغزی ممکن است قادر به کاهش اثرات و جلوگیری از سکته های بعدی باشند.” به گفته انجمن قلب آمریکا، «سکتههای خاموش بسیار شایعتر از سکتههایی هستند که علائم کلاسیکی مانند افتادگی صورت، ضعف بازو و مشکل گفتار ایجاد میکنند و تقریباً 800000 آمریکایی را هر ساله تحت تأثیر قرار میدهند».
با دکتر جاکوب هاسکالوویچی (Jacob Hascalovici) مدیر ارشد یک مرکز پزشکی در باره سکتههای بیصدا، چه کسی در معرض خطر است و چگونه میتوان از سکته مغزی جلوگیری کرد، صحبت کرده ایم.
اما این نکته مهم وجود دارد که برای جلوگیری از خطرات این بیماری باید بطور منظم توسط پزشک متخصص چک آپ صورت گیرد.
1- آنچه در مورد سکته های بی صدا باید بدانید
دکتر هاسکالوویچی میگوید: «مردم باید بدانند که آسیبهای ناشی از سکتههای بیصدا میتواند طولانی مدت و حتی دائمی باشد. سکتههای بیصدا بیشتر از آن چیزی که بسیاری فکر میکنند اتفاق میافتد و میتواند منجر به کلافگی، اختلال در هماهنگی حرکات یا مشکلات ادراکی شود. پیشگیری بهترین کاری است که میتوانید برای جلوگیری از سکتهی بیصدا انجام دهید. ورزش منظم، یک رژیم غذایی متعادل و کمچرب مانند رژیم مدیترانهای، و پایین نگهداشتن استرس همگی بسیار مهم هستند.»
2. عوامل خطر سکته مغزی خاموش
دکتر هاسکالوویچی می گوید: “سکته مغزی خاموش علائم قابل توجهی را نشان نمی دهد، اما همچنان می تواند بسیار خطرناک باشد. فشار خون بالا، دیابت، بیماری قلبی و عادت سیگار کشیدن همگی می توانند خطر سکته مغزی خاموش را افزایش دهند.”
3. چگونه تشخیص دهیم که آیا سکته مغزی خاموش داشته اید یا خیر
دکتر هاسکالوویچی تأکید میکند: «نکته خطرناک در مورد سکته بیصدا اغلب فقدان سرنخهای آشکاری است که اصلاً رخ داده است یا خیر». با این وجود، علائم گاهی ظاهر میشوند و میتوانند شامل مشکل در تعادل، غش کردن، مبارزه با شناخت و حافظه، از دست دادن کنترل ماهیچهها یا مشکل در بینایی یا گفتار باشند.
ممکن است اینطور نباشد. کلافگی غیرطبیعی یا مشکل در راه رفتن نیز نشانههای بالقوه سکته مغزی خاموش هستند. اگر متوجه هر یک از این موارد شدید، یک قرار ملاقات با پزشک متخصص تعیین کنید و در مورد گرفتن اسکن مغز برای کشف هر گونه آسیبی که ممکن است رخ داده باشد، صحبت کنید.
4. سکته مغزی با علائم ممکن است پس از یک سکته مغزی خاموش رخ دهد
دکتر هاسکالوویچی هشدار می دهد: “گاهی اوقات سکته مغزی بلافاصله با افتادگی صورت، عضلاتی که در یک طرف بسیار ضعیف تر از طرف دیگر هستند و مشکلاتی در صحبت کردن عادی مانند صحبت های نامفهوم یا نامعقول پیش می آید. در صورت مشاهده این علائم فوراً به پزشک مراجعه کنید.”
5. چگونه به جلوگیری از سکته مغزی خاموش کمک کنیم
دکتر هاسکالوویسی توضیح می دهد: “حفظ فشار خون طبیعی می تواند به پیشگیری از سکته مغزی کمک کند، از جمله با خوردن یک رژیم غذایی سالم و کم التهاب و با کاهش وزن اضافی. همچنین مهم است که پنج بار یا بیشتر در هفته ورزش کنید، فشار خون را به طور منظم چک کنید. و از استعمال دخانیات و مشروبات الکلی خودداری کرده یا آنها را کاهش دهید.”
6. علل سکته مغزی خاموش
به گفته دکتر هاسکالوویچی، “سکته مغزی خاموش زمانی اتفاق می افتد که یک لخته، جریان خون را در رگ خونی در مغز متوقف کند. مناطق مغزی که جریان خون منظم ندارند می توانند به سرعت از بین بروند، که می تواند تاثیرات جدی بر روی سلامت و گاهی تاثیرات دائمی داشته باشد.”
نتیجه گیری نهایی
در صورتی که هر علامتی از علائم بالا را مشاهده نمودید به پزشک متخصص مراجعه نموده و با انجام آزمایش و سی تی اسکن حتما منشا علامت را چک نمایید. علاوه بر این بهترین راه پیشگیری از بروز چنین بیماریهایی سبک زندگی سالم همراه با ورزش و تغذیه مناسب و سالم می باشد و همینطور پرهیز از زیاده روی در مصرف دخانیات و مشروبات الکلی تاثیر بسزایی در عدم ابتلا به بیماریهایی از این دست دارد. علاوه بر اینها پرهیز از چاقی نیز در عدم ابتلا بسیار موثر می باشد.