Osteoporosis باعث ضعیف و شکننده شدن استخوانها میشود و در صورت بروز این بیماری باید زیر نظر دکتر پوکی استخوان باشید تا اقدامات لازم برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر آن انجام شود.
در این بیماری استخوانهای فرد به حدی شکننده میشوند که حتی زمین خوردن یا فشارهای خیلی پایین مانند خم شدن و سرفه امکان دارد باعث بروز شکستگی شود که بیشتر در مچ دست، لگن یا ستون فقرات رخ میدهد.
استخوان بافت زندهای است که به طور مداوم در حال شکستن و جایگزینی است و این بیماری زمانی اتفاق میافتد که ایجاد بافت جدید با از بین رفتن استخوان قدیمی هماهنگ نباشد.
آشنایی بیشتر با بیماری پوکی استخوان
واژه Osteoporosis به معنای استخوان متخلخل است. در صورت ابتلا به آن، بیشتر در معرض خطر شکستگیهای ناگهانی و غیرمنتظره قرار میگیرید که نشان دهنده توده و استحکام استخوانی کمتر است.
این بیماری هیچ علامت یا درد خاصی را به دنبال ندارد و اغلب تا زمانی که استخوانهای ضعیف شده فرد، باعث بروز شکستگیهای دردناک نشود، امکان دارد که اصلا متوجه آن نشوید.
حدود 200 میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا هستند، Osteoporosis در مردان و زنان رخ میدهد اما به طور کلی زنان 4 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
با در نظر گرفتن تمام این موارد بهتر است در زمان بروز آسیبهای ناشی از این بیماری تحت نظر دکتر پوکی استخوان قرار بگیرید تا از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کنید.
مطابق با نظر دکتر پوکی استخوان علل بروز این بیماری چیست؟
از دست دادن استخوان به عنوان یک بیماری شایع است که با افزایش سن بروز میکند، اما برخی افراد خیلی سریعتر از حد معمول دچار چنین مشکلی میشوند. زنان در چند سال اول پس از یائسگی به سرعت بافت استخوانی خود را از دست میدهند. با این حال، این بیماری میتواند مردان، زنان جوان و حتی کودکان را درگیر کند.
بسیاری از عوامل دیگر نیز میتوانند خطر ابتلا به Osteoporosis را افزایش دهند، از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از قرصهای استروئیدی با دوز بالا و برای مدت زمانی بیشتر از 3 ماه
- سایر شرایط پزشکی مانند حالت التهابی، شرایط مرتبط با تغییرات هورمون یا مشکلات سوء جذب
- سابقه خانوادگی این بیماری به ویژه اگر والدین شما دچار شکستگی لگن میشوند.
- استفاده طولانی مدت از برخی داروهای خاص که میتواند بر استحکام استخوان یا سطح هورمون تاثیر بگذارد، مانند قرصهای ضداستروژن که بسیاری از زنان پس از سرطان سینه مصرف می کنند.
- داشتن یک اختلال در رابطه با خوردن مانند بی اشتهایی یا پرخوری عصبی
- کمبود کلسیم در رژیم غذایی
- مشکلات مربوط به تیروئید نیز باعث میشود تا افراد دچار این بیماری شوند.
- داشتن شاخص توده بدنی پایین؛ مردان و زنانی که فرم بدن کوچکی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند زیرا ممکن است با افزایش سن، توده استخوانی کمتری داشته باشند.
- ورزش نکردن بهصورت منظم
- مصرف بالای نوشیدنیهای الکلی و سیگار کشیدن
باید در نظر داشته باشید که هر کدام از این عوامل میتواند تا حد زیادی در بروز این بیماری دخالت داشته باشد، از همین رو سعی کنید به آنها توجه کنید و از طرفی نیز بررسیهای دوره ای برای تشخیص هرچه زودتر این عارضه اهمیت دارد، پس درصورتیکه ساکن تهران هستید، میتوانید با مراجعه به دکتر پوکی استخوان تهران بررسیهای لازم را انجام دهید.
دکتر پوکی استخوان با چه روشی بیماری را تشخیص میدهد؟
اگر دکتر پوکی استخوان، شما را به عنوان یک مورد مشکوک به این بیماری شناسایی کند در ادامه برای بررسیهای بیشتر، آزمایشهایی را در نظر میگیرد تا از این طریق میزان پیشروی عارضه را تعیین کند.
پزشک ممکن است شما را برای اسکن تراکم استخوان جهت اندازه گیری میزان استحکام استخوانها معاینه کند. این آزمایش یک روش کوتاه و بدون درد است و با توجه به قسمتی از بدن که اسکن میشود معمولا 10 تا 20 دقیقه طول میکشد.
در این بررسی تراکم استخوان شما را میتوان با تراکم استخوان یک بزرگسال جوان و سالم مقایسه کرد و تفاوتی که بین این 2 وجود دارد، به عنوان انحراف استاندارد محاسبه میشود که به آن نمره T میگویند.
انحراف استاندارد، معیاری برای تغییرپذیری براساس یک مقدار متوسط یا مورد انتظار در نظر گرفته میشود و نمره T در هر مقدار نشان دهنده سطح بیماری است که مقادیر آن عبارتند از:
- بالاتر از 1- طبیعی است
- بین 1- تا 2.5- از دست دادن استخوان را نشان میدهد و در این مرحله به عنوان استئوپنی تعریف میشود.
- زیر 2.5- یعنی تراکم استخوانی شما پایین است و بیماری Osteoporosis برای شما تایید میشود.
تمام زنانی که در سنین بالای 65 سال هستند باید آزمایش تراکم استخوان را انجام دهند. از طرف دیگر مردان بالای 70 سال یا مردان جوانی که با عوامل خطرآفرین این بیماری مواجه میشوند باید انجام این آزمایش را در نظر بگیرند.
در هر سنی که هستید در صورت عدم رعایت سبک زندگی سالم یا داشتن سابقه خانوادگی و حتی اگر بر اثر کهولت سن احساس میکنید که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید، مشاوره آنلاین دکترتو میتواند اطلاعات مورد نیاز را در این زمینه به شما ارائه دهد.
پوکی استخوان چگونه درمان می شود؟
در زمان مراجعه به دکتر پوکی استخوان در صورت تشخیص این بیماری برای شما، بهتر است بدانید که بهطور کلی درمان قطعی برای همه افراد وجود ندارد و با استفاده از روشهایی شامل ورزش، مکملهای ویتامین و مواد معدنی و برخی داروها میتوان مانع از پیشرفت آن شد.
درواقع ورزش و مکملها اغلب برای کمک به پیشگیری از این بیماری پیشنهاد میشوند و برخی از تمرینهایی که میتواند در این زمینه موثر باشد شامل تمرینهای تحمل وزن، مقاومتی و تعادلی هستند.
دسته های مختلفی از داروها برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرد که دکتر پوکی استخوان این داروها را برای بیماران تجویز میکند که برخی از آنها عبارتند از:
- هورمون درمانی با استفاده از برخی داروها مانند رالوکسیفن و کلسیتونین
- بیس فسفاتها که به عنوان داروهای ضدجذب در نظر گرفته میشوند.
- داروهای تزریقی
- آنابولیک؛ این مورد برای استفاده به منظور بازسازی بافت استخوانی مورد استفاده قرار میگیرد.
جمع بندی
دکتر پوکی استخوان با بررسی سوابق شما و مشاهده برخی از نشانه ها در زمینه تشخیص این بیماری، آزمایشهایی را در نظر میگیرد که مهمترین مورد اسکن توده استخوانی است که با درجه بندی مختلف ارائه میشود.
این بیماری معمولا علائم و نشانه های خاصی ندارد و حتی امکان دارد فرد تا زمانی که دچار شکستگیهای ناگهانی نشده باشد، متوجه بروز این بیماری نشود. بهطور کلی زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض خطر ابتلا به از دست دادن توده استخوانی قرار دارند.