آیا تا به حال فکر کرده اید که “پاهایم بوی بد می دهد“، وقتی کفش های خود را بعد از یک روز طولانی در می آورید؟ اگر از بوی تعفن طولانی مدت می ترسید، ما اینجا هستیم تا کمک کنیم. متخصص پا و مچ پا، کوستا آنتونوپولوس، DPM، FACFAS، می گوید که در واقع یک مشکل بسیار رایج است. او توضیح می دهد که چه چیزی باعث بوی بد پاها می شود و چگونه می توان از شر بوی پا خلاص شد.
چه چیزی باعث بدبو شدن پاها (برومودوز) می شود؟
علت اصلی فقدان تهویه برای پاهای شماست. هزاران غده عرق در پا وجود دارد که هر روز مقدار زیادی عرق تولید می کنند. بوی نامطبوع زمانی می آید که تعریق تبخیر نشود.»
با این حال، دکتر آنتونوپولوس می گوید که در واقع این عرق نیست که باعث بوی پا می شود. باکتری های زیادی روی پاها زندگی می کنند که از عرق تغذیه می کنند و اسیدی تولید می کنند که در واقع باعث ایجاد بو می شود.
اگر این کافی نباشد، قارچ در محیطهای گرم و مرطوب مانند آنچه که پاهای عرقکرده فراهم میکند نیز رشد میکند. بنابراین، اگر باکتری روی پای شما عامل بوی بد پا نیست، قارچ ممکن است مقصر باشد. بسیاری از مردم این قارچ را به عنوان پای ورزشکار می شناسند و همچنین می تواند باعث بوی نامطبوع پا شود.
مطالب مفید: آلودگی هوا، ایران جزو 5 کشور اول آلوده جهان
دلایل بوی بد پا
1- هیپرهیدروزیس
هیپرهیدروزیس زمانی رخ می دهد که غدد عرق شما بیش از حد فعال هستند و باعث می شود حتی زمانی که بیش از حد گرم نیستید یا ورزش نمی کنید به شدت عرق کنید. این ممکن است برای کل بدن شما اتفاق بیفتد، یا ممکن است در یک ناحیه مانند پاهایتان بیش از حد عرق کنید. دکتر استفان مندی، استاد پوست در سیستم بهداشتی دانشگاه میامی، می گوید: انواع مختلفی از باکتری ها در کف پای شما وجود دارد و «عرق اضافی باعث ایجاد رطوبت می شود که رشد باکتری ها را بیشتر می کند».
مندی می گوید: این باکتری ها چربی های پوست و سلول های مرده پوست را تجزیه می کنند و این فرآیند می تواند بوی قوی پا شبیه سرکه ایجاد کند.
روش درمان: با کرم های ضد تعریق پا می توانید در خانه از تعریق زیاد جلوگیری کنید. اگر درمانهای خانگی مؤثر واقع نشدند، پزشک میتواند داروهای ضد تعریق قوی تجویز کند.
2- پای ورزشکاری
پای ورزشکاری یک عفونت قارچی شایع است که می تواند باعث شود پاها بوی ترش یا شبیه به پنیر بد بو شود. دکتر دندی انگلمن، متخصص پوست و مو دارای گواهی هیئت مدیره در کلینیک شفر می گوید: «قارچ ها دوست دارند در مناطق گرم و مرطوب رشد کنند، بنابراین وقتی پاهای شما در کفش و جوراب شما عرق می کند، محیط مناسبی برای قارچ ایجاد می کند.
مانند باکتری ها، قارچ نیز می تواند بوی بدی ایجاد کند – به خصوص اگر عفونت بین انگشتان پا متمرکز باشد.
علاوه بر بوی بد، پای ورزشکاری می تواند باعث خارش، ترک خوردن یا لایه برداری پوست ناحیه آسیب دیده یا اطراف آن شود.
نحوه درمان: معمولاً می توانید پای ورزشکاران را در خانه با استفاده از داروهای ضد قارچ بدون نسخه مانند کلوتریمازول یا میکونازول درمان کنید. اگر عفونت بیش از دو هفته طول بکشد یا چندین بار عود کند، بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
3- کراتولیز حفره دار
اگر مستعد تعریق شدید هستید، ممکن است کف پای شما دارای رشد بیش از حد باکتری به نام Kytococcus sedentarius باشد.
همه افراد تحت تأثیر این باکتریهای بدبو قرار نمیگیرند، اما حدود 10 تا 15 درصد افراد دارای رشد بیش از حد کیتوکوکوس سکونتاریوس هستند که باعث بوی بد پاها میشود. مانند سایر باکتری ها، Kytococcus sedentarius زمانی که چربی ها و سلول های مرده پوست روی پاهای شما را تجزیه می کند، بو تولید می کند. اما برخلاف سایر باکتری ها، آنها همچنین ترکیبات گوگردی فرار تولید می کنند که بوی تخم مرغ فاسد را ایجاد می کند.
اگر باکتری بیش از حد رشد کند، میتواند باعث ایجاد بیماری به نام کراتولیز حفرهای شود که ممکن است منجر به عفونت خارشدار در کف پا شود.
نحوه درمان: اگر رشد بیش از حد باکتری یا کراتولیز حفره دار دارید، پزشک می تواند کرم آنتی بیوتیکی مانند کلیندامایسین یا اریترومایسین را تجویز کند.
4- استرس
زمانی که استرس زیادی دارید، چرخش سیستم عصبی شما بالا میرود که باعث میشود عرق کنید. عرق استرس با عرق معمولی که از ورزش یا هیپرهیدروز دریافت می کنید متفاوت است. عرق استرس توسط غدد آپوکرین در پوست شما تولید می شود و نسبت به عرق معمولی اسیدهای چرب و پروتئین بیشتری دارد.
این نوع عرق زمان بیشتری برای تبخیر شدن دارد، بنابراین زمان بیشتری برای واکنش با باکتری های روی پوست و تولید بو دارد.
چگونه آن را درمان کنید: اگر با عرق استرس دست و پنجه نرم می کنید، می توانید با استفاده از تکنیک هایی مانند ورزش و یادداشت روزانه آن را مدیریت کنید. این می تواند به آرام کردن سیستم عصبی شما و مهار علائمی مانند تعریق کمک کند.
5- بهداشت بد
بهداشت پاهای شما می تواند تاثیر زیادی بر بوی پاهای شما داشته باشد. در اینجا چند مورد از بایدها و نبایدهای کلیدی برای بهداشت خوب پا آورده شده است:
بایدها |
نبایدها |
ناخن های پا را تمیز نگه دارید و کوتاه کنید |
اگر کفشها کاملاً خشک نیستند، آنها را نپوشید |
از پارچه های طبیعی مانند پنبه استفاده کنید |
کفش های خیلی تنگ نپوشید |
پوست سفت پا را با سوهان جدا کنید |
دو روز پشت سر هم یک جوراب را نپوشید |
حداقل یک بار در روز پاهای خود را بشویید |
* |
حرف آخر
تیم تولید و پخش عمده کفش در قم توصیه میکند در هنگام خرید کفش به نکات بسیاری توجه کنید تا خدایی نکرده بوی بد پای شما کسی را اذیت نکند. روش هایی که در این مقاله ذکر شد، جمع آوری شده از نظرات اساتید و کارشناسان این حوزه بوده، پس بهتر است روش های درمان که در زیر هر پارت نوشته شده است را جدی بگیرید.