آیا همه نشانه های دیابت را می شناسیم؟
ما انتظار داریم نکاتی مبنی بر ابتلا به دیابت داشته باشیم، اما همیشه اینطور نیست. اکثر بزرگسالان مبتلا به دیابت هیچ علائمی ندارند، و در افرادی که علائم دیابت را دارند، اغلب بسیار ظریف هستند و به راحتی می توان آنها را فراموش کرد.
دکتر Cara Pensabene از EHE Health میگوید: «شایعترین علائم عبارتند از تکرر ادرار (ادامه ادرار)، تشنگی بیش از حد (به دلیل اینکه مدام ادرار میکنید)، و تاری دید (به دلیل تجمع مایع در چشمها).
سایر علائم دیابت شامل بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست ها و پاها، کاهش وزن ناخواسته، افزایش خستگی، تیرگی پوست (در نواحی مانند پشت گردن، زیر بغل یا کشاله ران) و مخمرهای مکرر (عفونت در واژن بانوان) است.»
مطالب مرتبط: دیابت چیست؟ مرور کلی و جامع بر این بیماری مزمن
حتماً به 7 علامت دیابت زیر توجه کنید، زیرا برخی از آنها می توانند بسیار جدی باشند و منجر به عوارض بیشتر شوند:
1. خستگی یکی از رایج ترین علامت های دیابت است
خستگی با خستگی متفاوت است، که اغلب با استراحت می توان آن را برطرف کرد. حتی پس از استراحت، فرد مبتلا به خستگی همچنان احساس خستگی و بی حالی می کند.
چرا؟ به گفته دکتر رومی چوپرا، رادیولوژیست و بنیانگذار MIMIT Health، این اتفاق در افراد مبتلا به دیابت به دلیل اضافه وزن، تغییر در سطح قند خون یا مشکلات روحی و روانی مرتبط با عدم تشخیص دیابت است.»
2. تشنگی و تکرر ادرار از نشانه های بارز دیابت است
تشنگی و/یا افزایش ادرار به دلیل تولید قند اضافی است که در خون تجمع می یابد.
این تجمع باعث میشود که کلیهها برای جذب یا فیلتر کردن قند اضافی، اضافه کاری کنند. وقتی جذب نمی شود، در ادرار ترشح می شود و مایعات بدن را تخلیه می کند که باعث افزایش ادرار می شود. دکتر چوپرا هشدار می دهد که به دلیل افزایش ادرار و از دست دادن مایعات، بدن دچار کم آبی و تشنگی می شود.
3. گرسنگی و/یا کاهش وزن که باید حتما به آن توجه داشته باشید
دکتر چوپرا میگوید: «کاهش وزن و افزایش گرسنگی نیز به عنوان یک عارضه جانبی به دنبال افزایش ادرار میآیند، زیرا باعث از دست دادن کالری میشود. به طور همزمان، دیابت قند را از سلولها دور نگه میدارد که دلیل افزایش گرسنگی است.
4. مسائل بینایی ممکن است شما را دچار اشتباه کند
تاری دید اغلب یکی از علائم دیابت است که مورد توجه قرار نمی گیرد. اما چه چیزی باعث آن می شود؟
به گفته دکتر چوپرا، «این به دلیل تجمع قند در خون است که مایعات را از بدن از جمله عدسی چشم بیرون می کشد. اگر این مشکل درمان نشود، ممکن است رگهای خونی جدید در پشت چشم ایجاد شود و به رگهای موجود آسیب برساند، که در نهایت میتواند منجر به از دست دادن بینایی شود.»
5. برآمدگی های افقی روی ناخن ها از علامت های نادیده گرفته شده در دیابت است
این خطوط به عنوان خطوط Beau شناخته می شوند.
Caleb Backe، مربی شخصی خبره هشدار میدهد: «در حالی که اینها همیشه دلیلی برای نگرانی نیستند، زیرا ممکن است فقط نشانهای از ضربه حاد باشند؛ برآمدگیهای افقی روی ناخنها ممکن است نشاندهنده بیماری جدیتری مانند ذاتالریه یا دیابت باشد.»
6. نفس میوه ای یا تنفس شیرین
اگر نفس شما در صبح بوی شیرین می دهد، این می تواند نشانه دیگری از یک مشکل بزرگتر باشد که نباید نادیده بگیرید. بک میگوید: «نفس میوهای میتواند نشانههای پیش از دیابت باشد که ناشی از مسائل التهابی است.»
درمان قطعی برای دیابت هنوز یافت نشده است و بهترین راه برای عدم ابتلا به دیابت استفاده از رژیم غذایی مناسب است.
7. سوزن سوزن شدن، سوزش یا بی حسی پا از نشانه های دیابت در بسیاری از افراد می باشد
این ممکن است به این دلیل اتفاق افتاده باشد که یک جفت کفش نامناسب پوشیدهاید، اما میتواند به این معنی باشد که شما پیش دیابت دارید و این نشانه افزایش سطح قند خون است.
این بیماری باعث آسیب به سیستم گردش خون و عصبی می شود. پیش دیابت معمولاً هیچ علامتی ندارد، بنابراین دیابت کامل معمولاً قابل پیشگیری نیست. اگر بیش از چند هفته پاهای شما عجیب است، باید یک قرار ملاقات با پزشک متخصص بگذارید.
جمع بندی
دیابت نشانه های دیگری غیر از موارد یاد شده دارد و توجه به این نشانه ها قبل از حادتر شدن بیماری می تواند تا حد زیادی از پیشروی آن جلوگیری نماید. بعنوان مثال یکی دیگر از نشانه های دیابت دیر ترمیم شدن زخمهای بدن می باشد که در بسیاری از افراد مشهود است.
دیابت به طور کلی دو نوع است که از قضا به دیابت نوع 1 که معمولا بطور مادرزادی یا در افراد مسن بروز می کند و دیابت نوع 2 که بر اثر مصرف بی رویه شیرینی جات و مواد قندی افراد به آن مبتلا می شوند، معروف هستند.
شواهدی که در بالا ذکر گردید در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مشهودتر می باشد. در صورتی که هر یک از علائم بالا را در بدن خود احساس کردید حتما به پزشک متخصص مراجعه کرده و با انجام آزمایشهای دقیق میزان قند خون خود را اندازه گیری کنید.
برای دیابت درمان قطعی وجود ندارد و همواره باید با مصرف دارو متناسب با نوع دیابت و شدت آن، بیماری را کنترل کرد. با توجه به علائم دیابت از حادتر شدن آن جلوگیری نمایید و با پرهیز غذایی خود را از مصرف دارو بی نیاز کنید.