سونوگرافی چیست؟
سونوگرافی یک روش پزشکی تشخیصی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا (ultra sound) برای تولید تصاویر بصری پویا از اندام ها، بافت ها یا جریان خون در داخل بدن استفاده می کند. این نوع روش اغلب به عنوان سونوگرافی شناخته می شود.
یک متخصص رادیولوژی از تجهیزات تخصصی مانند دستگاه سونوگرافی برای ایجاد تصاویری از ساختارهای داخل بدن انسان استفاده می کند که سپس توسط دیگر پزشکان برای تشخیص و درمان بهتر بیماری استفاده می شود. فرآیند سونوگرافی شامل قرار دادن یک دستگاه کوچک به نام مبدل (پروب) بروی پوست بیمار شروع می شود. مبدل مانند یک بلندگو و میکروفون عمل می کند زیرا می تواند صدا را ارسال و دریافت کند.
جریانی از امواج صوتی با فرکانس بالا را به بدن می فرستد، سپس امواج صوتی را در حین جهش از ساختارهای داخلی تشخیص می دهد. ساختارهای مختلف بدن این امواج صوتی را به طور متفاوتی منعکس می کنند. امواج صوتی منعکس شده توسط یک کامپیوتر تجزیه و تحلیل می شوند تا تصویری از بخش های مختلف بر روی یک مانیتور ایجاد شود یا بتوان آن را بروی کاغذ مخصوص چاپ کرد.
تصویر برداری به روش سونوگرافی به تشخیص علل درد، تورم و عفونت در اندام های داخلی بدن و معاینه نوزاد متولد نشده (جنین) در زنان باردار کمک می کند. در نوزادان، پزشکان معمولا از سونوگرافی و در برخی موارد از سونوگرافی واژینال برای ارزیابی مغز، لگن و ستون فقرات استفاده می کنند.
آمادگی های لازم برای انجام سونوگرافی
این روش به آمادگی کمی یا بدون نیاز به آمادگی خاصی نیاز دارد. پزشک به شما می گوید که چگونه آن را آماده کنید، از جمله اینکه آیا قبل از خوردن یا نوشیدن خودداری کنید و یا اینکه مثانه باید پر باشد یا خالی.جواهرات را در خانه بگذارید و لباس های گشاد و راحت بپوشید. ممکن است لازم باشد لباس مخصوص (گان) را بپوشید.
معاینات اولتراسوند می تواند به تشخیص انواع شرایط و ارزیابی آسیب اعضای بدن به دنبال بیماری کمک کند.
پزشکان از سونوگرافی برای ارزیابی موارد زیر استفاده می کنند:
درد
تورم
عفونت
سونوگرافی یک روش مفید برای بررسی بسیاری از اندام های داخلی بدن است، از جمله موارد زیر :
قلب و عروق خونی، از جمله آئورت شکمی و شاخه های اصلی آن
کبد
كيسه صفرا
طحال
پانکراس
کلیه ها
مثانه
رحم، تخمدان ها و جنین در بیماران باردار
چشم ها
تیروئید و غدد پاراتیروئید
کیسه بیضه (بیضه ها)
مغز در نوزادان
لگن در نوزادان
ستون فقرات در نوزادان
سونوگرافی همچنین برای موارد زیر استفاده می شود:
روشهایی مانند بیوپسی (نمونه برداری با سوزن مخصوص) از توده ها و تومور ها، برای ارسال به آزمایشگاه جهت بررسی سلولی
سونوگرافی واژینال چیست؟
سونوگرافی ترانس واژینال یک روش تصویربرداری است که به پزشک اجازه می دهد حفره لگن و اندام های داخل لگن شما را ببیند. این اندام ها شامل دهانه رحم، رحم، لوله های فالوپ و تخمدان ها هستند. سونوگرافی واژینال می تواند ساختارها یا رشدهای غیرطبیعی را در ناحیه لگن شما نشان دهد که ممکن است نشان دهنده یک بیماری یا یک نشانه از بیماری باشد. پزشک شما همچنین ممکن است برای تایید بر بارداری شما سونوگرافی ترانس واژینال را تجویز کند.
تفاوت بین سونوگرافی و سونوگرافی واژینال چیست؟
سونوگرافی ترانس واژینال که گاهی اوقات سونوگرافی اندواژینال نیز نامیده می شود زیرا دستگاهی که تصاویر حفره لگن شما (پروب) را ثبت می کند در داخل واژن شما قرار می گیرد. این فرآیند با سونوگرافی معمولی شکم که از روی پوست شکم انجام می شود متفاوت است.
سونوگرافی ترانس واژینال نسبت به سونوگرافی شکم، دید دقیق تری از اندام ها و بافت نرم داخل حفره لگن شما ارائه می دهد. اما در صورتی که سونوگرافی ترانس واژینال رو به هر دلیلی نتوان انجام داد ، سونوگرافی شکم یک گزینه مناسب به عنوان جایگزین می تواند باشد. به عنوان مثال، اگر باردار هستید و جفت (ارگانی که مواد مغذی را برای کودک شما فراهم می کند) نزدیک دهانه رحم شما باشد، سونوگرافی واژینال ممکن است باعث خونریزی غیر ضروری شود که این موضوع می تواند برای جنین و مادر مخاطره آمیز باشد ، در این حالت سونوگرافی معمولی شکم توصیه خواهد شد.
آیا سونوگرافی واژینال در زمان مخصوصی می تواند انجام می شود؟
زمان هایی که پزشک می تواند سونوگرافی ترانس واژینال را انجام دهد، محدودیت ها یا عوامل محدود کننده زیادی ندارد. به عنوان مثال ، پزشک شما ممکن است این روش را بدون در نظر گرفتن اینکه شما در حال قاعدگی یا بارداری هستید ، درخواست کند.
به عنوان استثنا اگر پزشک شما نوع خاصی از سونوگرافی واژینال به نام سونوهیستروگرافی انفوزیون سالین یا سونوهیستروگرام را توصیه کند (سونوهیستروگرام روشی است که در آن از مقدار کمی مایع برای متسع کردن حفره رحم استفاده می شود تا تصویربرداری خوبی از پوشش داخلی تهیه شود) دراین حالت اگر باردار هستید یا بیماری التهابی لگن (PID) دارید، نباید سونوهیستروگرام انجام دهید.
چه زمانی به سونوگرافی واژینال نیاز است؟
پزشک شما ممکن است یک سونوگرافی واژینال را برای تشخیص بیماری هایی که باعث علائم ناخوشایند مانند درد لگن یا خونریزی غیرطبیعی می شوند، درخواست کند. سونوگرافی واژینال می تواند اطلاعات بیشتری در مورد ناهنجاری های کشف شده در طول معاینه لگن ارائه دهد که می تواند منجر به تشخیص شود. سونوگرافی ترانس واژینال نیز ممکن است برای نظارت بر بارداری شما نیز استفاده شود.
تفاوت سونوگرافی واژینال و ترانس واژینال چیست؟
سوالی که شاید برای بسیاری از افراد پیش آمده باشد تفاوت سونوگرافی واژینال و ترانس واژینال است چرا که در بسیاری از منابع از هر دو این نامها استفاده می شود و همین موضوع کمی باعث سردرگمی افراد می گردد. واقعیت این است که سونوگرافی واژینال و ترانس واژینال یکی هستند و ترانس واژینال نام علمی این سونوگرافی است که به دلیل راحتی کلمه ترانس در گویش عامیانه از آن حذف گردیده است.
سونوگرافی واژینال کدام نواحی را مورد بررسی قرار می دهد؟
- واژن
- دهانه رحم
- رحم
- لوله های فالوپ
- تخمدان ها
- مثانه
سونوگرافی واژینال چه مواردی را می تواند بررسی کند؟
- شکل، موقعیت و اندازه تخمدان ها و رحم
- ضخامت و طول دهانه رحم
- جریان خون از طریق اندام های لگن
- شکل مثانه و هرگونه تغییر
ضخامت و وجود مایعات در نزدیکی مثانه یا در:
- لوله های فالوپ
- میومتر، بافت ماهیچه ای رحم
- آندومتر
پزشکان ممکن است به دلایل مختلفی درخواست سونوگرافی ترانس واژینال کنند. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد علت موارد زیر را شناسایی کنید:
درد لگن
خونریزی واژینال غیر قابل توضیح
ناباروری
نتایج غیر طبیعی معاینه لگن یا شکم
این اسکن ها همچنین می توانند به تشخیص موارد زیر کمک کنند:
رشد خوش خیم اندام ها مانند فیبروم ها، کیست ها و توده ها
بیماری التهابی لگن
اندومتریوز
خونریزی پس از یائسگی
تایید محل دستگاه IUD
سونوگرافی واژینال چه کمکی به تشخیص و درمان می کند؟
سونوگرافی واژینال به یافتن موارد زیر کمک شایان و دقیقی می کند:
- کیست ها
- تومورها
- فیبروم ها
- پولیپ
- علائم عفونت لگن
- علائم سرطان
- علائم حاملگی خارج رحمی یا سقط جنین
- علل بالقوه مشکلات باروری
پزشک شما ممکن است در طول بارداری، به خصوص در سه ماهه اول (هفته یک تا دوازدهم) ترانس واژینال را درخواست دهد. پزشک شما ممکن است سونوگرافی ترانس واژینال را به منظور پاسخ به سوالات زیر نیز درخواست کند:
تایید بارداری
تعیین طول مدت بارداری
کنترل ضربان قلب جنین در طول بارداری
علائم هشدار دهنده سقط جنین یا زایمان زودرس
شناسایی شرایطی را که بر برنامه بارداری شما تأثیر می گذارد مانند داشتن جفت سرراهی
همچنین سونوگرافی ترانس واژینال نیز می تواند به پزشک شما در برنامه ریزی برای جراحی نیز کمک کند.
آیا سونوگرافی واژينال می تواند باعث از دست دادن بارداری شود؟
همانطور که انجمن سقط جنین تایید می کند، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه سونوگرافی ترانس واژینال می تواند به جنین آسیب برساند یا باعث از دست دادن بارداری شود وجود ندارد.
اگر فردی بعد از سونوگرافی ترانس واژینال متوجه خونریزی شود، ممکن است به این دلیل باشد که خون در قسمت بالایی واژن جمع شده باشد و ممکن است مبدل آن را از جای خود خارج کرده باشد.
افراد ممکن است سونوگرافی ترانس واژینال را در هفته های 11 تا 12 بارداری انجام دهند. بعد از 11 تا 12 هفته، ممکن است انجام سونوگرافی از طریق شکم بیشتر مرسوم باشد. با این حال، در برخی موارد، پزشکان ممکن است همچنان درخواست سونوگرافی ترانس واژینال کنند که اسکن دقیق تری است.
سونوگرافی ترانس واژینال تا زمانی که کیسه آب جنین در بدن فرد حامله پاره نشود ایمن است.
چه کسی سونوگرافی واژینال را انجام می دهد؟
با توجه به اهمیت بالای نتایج کسب شده از طریق سونوگرافی ترانس واژینال در تشخیص و درمان انواع بیماری ها این روش باید توسط یک پزشک حاذق و دارای مهارت و تجربه ی کاری بالا در مراکز دارای بروزترین دستگاه ها انجام شود تا بتوانند تصاویر با کیفیت بالا جهت تفسیر مناسب ارائه دهند.
سونوگرافی واژینال چگونه کار می کند؟
سونوگرافی ترانس واژینال از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری دقیق از حفره لگن و اندام های شما استفاده می کند و این تصاویر را روی صفحه نمایش می دهد. یک ابزار میله مانند به نام مبدل در واژن شما قرار می گیرد و امواج صوتی را آزاد می کند که از ساختارهای مختلف داخل لگن شما منعکس می شود. امواج صوتی به مبدل برمی گردند و در آنجا به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شوند. این سیگنالها یک تصویر بصری در زمان واقعی از اندامهای لگنی شما را بر روی صفحهای پخش میکنند که پزشک در حال انجام این روش میتواند آن را مشاهده کند
سونوگرافی واژینال چقدر طول می کشد؟
با توجه به نوع درخواست و همچنین دلیل انجام آن سونوگرافی ترانس واژینال می تواند از 15 دقیقه تا یک ساعت طول بکشد.
چگونه برای سونوگرافی واژینال آماده شوم؟
سونوگرافی ترانس واژینال به آمادگی زیادی نیاز ندارد. این روش سریع و نسبتاً بدون درد است و خطر عوارض جانبی کمی دارد. شما نیازی به همراه نخواهید داشت و همچنین به مرخصی پس از انجام آن احتیاجی ندارید.
لباس هایی بپوشید که بتوانید به راحتی آن ها را در بیاورید . باید شلوار و لباس زیر خود را در بیاورید و ممکن است مجبور شوید لباس مخصوص (گان) بپوشید.
اگر پریود هستید، قبل از عمل تامپون خود را بردارید.
دستورالعمل های پزشک خود را در مورد زمان نوشیدن مایعات و رفتن به دستشویی دنبال کنید. داشتن مثانه پر بر ظاهر اندام های شما در سونوگرافی تأثیر می گذارد. ممکن است لازم باشد با مثانه ای که خالی، پر یا تا حدی پر است در قرار ملاقات خود برسید.
آیا برای سونوگرافی واژینال باید اصلاح کنم؟
خیر. داشتن موهای ناحیه تناسلی مانع از انجام سونوگرافی نمی شود.
در طول سونوگرافی واژینال چه انتظاری باید داشته باشم؟
سونوگرافی شما در اتاق سونوگرافی در مراکز درمانی معتبر ، مطب رادیولوژی خصوصی یا کلینیک برای تصویربرداری زنان و زایمان انجام می شود. در برخی موارد، پزشک شما ممکن است قبل از سونوگرافی ترانس واژینال، سونوگرافی شکم را تجویز کند. هر دو روش تصویربرداری با هم دید جامع تری از اندام های لگنی شما را ارائه می دهند که ممکن است بسته به علائم شما مورد نیاز باشد.
شما روی میز معاینه مانند زمانی که در حال انجام معاینه لگن و اندام های جنسی هستید با زانوهای خمیده و احتمالاً پاهایتان در رکاب دراز می کشید.
پزشک شما یک کاندوم و یک ژل روان کننده گرم روی مبدل قرار می دهد و به آرامی آن را داخل واژن شما قرار می دهد.
هنگامی که این مبدل در داخل بدن شما قرار می گیرد، امواج صوتی را آزاد می کند که تصاویری از اندام های لگن شما را ضبط می کند. این تصاویر روی صفحه نمایش داده می شوند. پزشکی که سونوگرافی را انجام می دهد ممکن است از شما بخواهد که دراز بکشید یا بدن خود را جابجا کنید تا مبدل بتواند حفره لگن شما را از زوایای مختلف ثبت کند.
در صورت انجام سونوگرافی با انفوزیون سالین یا سونوهیستروگرام، پزشک ممکن است مراحل بیشتری را انجام دهد.
هنگامی که تصاویر کافی برای تجزیه و تحلیل کامل گرفته شد، پزشک مبدل را خارج می کند.
آیا سونوگرافی واژینال دردناک است؟
خیر. مبدل به گونه ای طراحی شده است که به شکل واژن شما منحنی شود تا این عمل تا حد امکان بدون درد باشد. همچنین، ژل روان کننده قرار داده شده روی مبدل اجازه می دهد تا به آرامی وارد شود. با این حال، ممکن است زمانی که پزشک مبدل را در واژن شما قرار می دهد، احساس ناراحتی یا فشار کنید. این فرآیند ممکن است شبیه به آزمایش پاپ اسمیر باشد، زمانی که پزشک شما از اسپکولوم برای باز کردن دهانه برای دسترسی به دهانه رحم استفاده می کند.
خطرات سونوگرافی واژینال چیست؟
سونوگرافی ترانس واژینال بی خطر است. فناوری صدا که برای ضبط تصاویر از لگن شما استفاده می شود، در صورت بارداری خطری برای شما یا جنین شما ایجاد نمی کند. ممکن است احساس ناراحتی یا فشار جزئی از مبدل داشته باشید. و ممکن است ترشحات جزئی واژن از ژل روان کننده استفاده شده در طول عمل داشته باشید که باید پس از 24 ساعت از بین برود.
چه نوع نتایجی بعد از سونوگرافی واژینال می گیرید؟
اگر پزشک شما این روش را انجام دهد، ممکن است در همان روز نتایج شما را با شما در میان بگذارد. یا، آنها ممکن است تصاویر را برای تجزیه و تحلیل به یک پزشک متخصص سونولوژیست ارسال کنند. سونولوژیست تصاویر سونوگرافی شما را بررسی می کند و گزارشی را تایپ می کند که یافته های خود را به پزشک شما ارسال می کند.
نتایج آزمایش شما ممکن است اطلاعات کافی برای تشخیص قطعی ارائه دهد. از طرف دیگر، پزشک شما ممکن است در صورت عدم اطمینان، آزمایش بیشتری را درخواست کند. از پزشک خود بپرسید که چگونه نتایج شما بر برنامه مراقبت شما تأثیر می گذارد.
اندیکاسیون ها و موارد استفاده از ارزیابی اولتراسونوگرافی لگن زنان شامل چه مواردی است؟
ارزیابی بارداری
ارزیابی جنین
داخل رحم
حاملگی نابجا
روند سقط
ناباروری
ارزیابی علت
ارزیابی درمان
خونریزی غیر طبیعی رحم
آمنوره
دیسمنوره
منوراژی
متروراژی
بی اختیاری
وجود توده لگنی
وجود عفونت
ارزیابی آناتومی و ناهنجاری
کمک به انجام یک روش مداخله ای دیگر
موارد منع انجام سونوگرافی واژینال چیست؟
پارگی پرده ها در یک بیمار باردار، زیرا آنها در معرض افزایش خطر کوریوآمنیونیت هستند.
وجود پرده بکارت
انسداد واژن
جراحی اخیر واژن
عدم رضایت بیمار
موارد منع مصرف در زنان باردار پارگی زودرس پرده ها و خونریزی از جفت سرراهی است.
آیا سونوگرافی واژینال باعث انتقال بیماری می شود؟
یکی از مواردی که بیماران به کرات آن را می پرسند، انتقال بیماریهای واگیر به واسطه انجام سونوگرافی ترانس واژینال است. همانگونه که قبل تر نیز بیان شد، پزشک قبل از شروع سونوگرافی از کاندوم و ژل روان کننده استفاده می کند که استفاده از کاندوم خطر انتقال هر گونه بیماری از این طریق را به حداقل می رساند.
هزینه سونوگرافی ترانس واژینال چقدر است؟
با توجه به مرکزی که این سونوگرافی را برای شما انجام می دهد هزینه آن متغیر می باشد. زیرا چند عامل بر هزینه آن تاثیر گذار است. به عنوان مثال، دقت دستگاه، به روز بودن دستگاه، تبحر پزشک، بیمه و … بر هزینه های آن تاثیر می گذارد و نمی توان به هزینه ای دقیق برای انجام این نوع سونوگرافی اشاره نمود.
آیا بیمه هزینه سونوگرافی واژینال را می پردازد؟
خوشبختانه این عمل در تعهدات تمامی بیمه ها لحاظ گردیده است و شما می توانید سونوگرافی خود را با پوشش هزینه بیمه ای انجام دهید.
بهترین مرکز سونوگرافی واژینال در تهران
با توجه به مدل دستگاه ها و تبحر سونولوژیست مراکز متعددی جهت معرفی وجود دارد و این بخش پس از بررسی دقیق تمامی مراکز و با وسواس بسیار بالا تکمیل خواهد شد زیرا سلامتی مخاطبان این رسانه هدف اصلی مجموعه سلامت مدیا می باشد و هر موضوعی که با سلامتی شما عزیزان بطور مستقیم در ارتباط باشد باید به دقت بررسی و ارزیابی شود.