قرص ایروکاست توسط پزشک متخصص برای کسانی که از تب یونجه و رینیت آلرژیک (مانند عطسه ، گرفتگی بینی، آبریزش و خارش بینی) و آسم رنج میبرند و برای کنترل و جلوگیری از علائم ناشی از آسم مانند خسخس سینه و تنگی نفس تجویز میشود.
ایروکاست یا همان مونته لوکاست حاوی کورتیکواستروئید (کورتون) نیست. این یک آنتاگونیست گیرنده لکوترین است که با مسدود کردن فعالیت لکوترینها (مواد شیمیایی موجود در بدن که باعث التهاب و باریک شدن راههای هوایی میشوند)، عملمیکند.
نام خارجی قرص ایروکاست، مونته لوکاست Montelukast است. ممکن است اسامی دیگری مانند آسمورال، ملوکاست را نیز برای قرص ایروکاست شنیده باشید.
اشکال دارویی قرص ایروکاست
- قرص جویدنی مونته لوکاست ۴، ۵ و ۱۰
- قرص خوراکی مونته لوکاست
- گرانول، ساشه مونته لوکاست
- پودر و شربت ایروکاست
انواع ایروکاست | موارد مصرف |
قرص مونته لوکاست سدیم | قرصها را باید بهطور کامل با آب بلعید و میتوان با غذا یا بدون غذا مصرفکرد ولی بهتر است معده خالی نباشد. برای درمان حملات آسم مناسب نیست زیرا اثربخشی فوری ندارد و با مصرف منظم می توان از حملات آسم پیشگیری کرد. |
قرص جویدنی مونته لوکاست | قرص جویدنی مونته لوکاست در دو دوز ۴ میلیگرم و ۵ میلیگرم وجود دارد که برای مصرف اطفال تجویز میشود.
قرص جویدنی مونته لوکاست ۴ برای کودکان ۲ الی ۵ سال تجویز میشود. قرص جویدنی مونته لوکاست ۵ میلیگرم در درمان آسم بهعنوان درمان کمکی در بیماران ۶ تا ۱۴ ساله مبتلا به آسم پایدار خفیف تا متوسط که بهطور کافی با کورتیکواستروئیدهای استنشاقی کنترل نمیشوند، کاربرد دارد. |
پودر یا گرانول خوراکی مونته لوکاست | هر ساشه گرانول حاوی ۴ میلیگرم مونته لوکاست است که رنگ نسبتا سفیدی دارد. گرانول مونته لوکاست در کودکان ۶ ماهه تا ۵ ساله بهعنوان درمان کمکی بیماران مبتلا به آسم پایدار خفیف تا متوسط که بهطور کافی با کورتیکواستروئیدهای استنشاقی کنترل نمیشود، کاربرد دارد.
دوز مصرفی این دارو برای کودکان ۶ ماهه تا ۵ ساله، یک ساشه ۴ میلیگرمی گرانول است که باید در شب مصرف شود. بیماران بعد از ۲ تا ۴ هفته پس از شروع درمان باید توسط پزشک ارزیابی شوند و در صورت عدم پاسخ مناسب استفاده از پودر قطع شود. این دارو برای کودکان زیر ۶ ماه توصیه نمیشود. |
شربت مونته لوکاست | شربت Montelukast که بیشتر در کودکان کاربرد دارد، باعث تسهیل تنفس با کاهش تورم در مجاری هوایی و مسدود کردن ماده طبیعی رد آلرژیک میشود. به همین دلیل در درمان بیماریهای تنفسی موثرتر است |
مکانیسم اثر قرص ایروکاست
ایروکاست با تمایل بالا و بهطور انتخابی به گیرندههای LT۱ پیوند شده (بدون تأثیر روی گیرندههای مهم موجود در راههای هوایی شامل پروستانوئید و کولینرژیک و بتاآدرنرژیک) و اعمال فیزیولوژیک لکوترین D۴ و رسپتورهای CYSLT۱ را مهار میکند بدون اینکه اثر آگونیستی داشته باشند.
این دارو برای درمان حمله آسم مناسب نیست زیرا اثر فوری ندارد و برای پیشگیری و جلوگیری از بروز حمله آسم و درمان رینیت آلرژیک فصلی تجویز میشود.
بهترین زمان مصرف قرص ایروکاست
قرص ایروکاست یک داروی ضد آسم است که جهت کنترل علائم بیماری آسم تجویز میشود. بهترین زمان مصرف قرص ایروکاست به شرایط بیمار بستگی دارد.
اگر هدف از مصرف قرص ایروکاست پیشگیری از علائم آسم است، بهتر است آن را عصر مصرف کنید. اما اگر برای جلوگیری از آلرژی استفاده میکنید، بهترین زمان مصرف قرص ایروکاست صبح یا عصر است.
اگر هدف از مصرف قرص ایروکاست پیشگیری از مشکلات تنفسی در حین ورزش است، باید حداقل ۲ ساعت قبل از ورزش دارو را مصرف کنید. البته نباید بیش از یک بار در طول ۲۴ ساعت از این دارو استفاده شود. اگر در حال حاضر هر روز از دارو برای سرفه و سایر علائم آسم یا آلرژی استفاده میکنید، نباید قبل از ورزش یک دوز اضافی مصرف کنید.
اگر یک دوز مصرف قرص ایروکاست را فراموش کردیم چه کنیم؟
اگر مصرف یک دوز این دارو را فراموش کردید، صبر کنید و دوز بعدی را سر ساعت خود مصرف کنید. هرگز مصرف را دوبرابر نکنید.
مصرف قرص ایروکاست برای کودکان
این دارو در اشکال مختلفی مانند قرص، قرص جویدنی و گرانول خوراکی برای مصرف کودکان و اطفال وجود دارد. برای کودکان ۶ تا ۱۴ سال قرص ایروکاست ۵ تجویز میشود. برای کودکان زیر ۶ سال، قرص ایروکاست جویدنی ۴ میلیگرم یا پودر مونتهلوکاست ۴ یا پودر مونتهلوکاست ۵ تجویز میشود.
ایروکاست برای درمان موارد زیر در اطفال تجویز میشود:
- آسم
- آلرژی
- بیماریهای التهابی
نکات استفاده از قرص ایروکاست
- این دارو باید منظم مصرف شود تا مؤثر واقع شود.
- بدون تجویز پزشک متخصص هرگز از این دارو استفاده نکنید.
- بدون دستور پزشک و سرخود مصرف این قرص را قطع نکنید.
- این دارو باید هر روز در یک ساعت مشخص استفاده شود.
- حتی اگر در علائم آسم خود بهبودی دیدید باز هم بدون دستور پزشک مصرف قرص ایروکاست را قطع نکنید.
موارد منع مصرف قرص ایروکاست
- اگر به فنیل کتونوریا مبتلا هستید در مصرف قرصهای جویدنی ایروکاست احتیاط کنید.
- استفاده در دوران بارداری و شیردهی ممنوع و فقط با تجویز پزشک امکانپذیر است.
- افراد دارای بیماریهای کبدی مانند هپاتیت و … بیماری خود را حتما به پزشک متخصص اطلاع دهند.
- بیمارانی که داروهای قلبی مصرف میکنند ممکن است دچار افزایش ضربان قلب شوند.
- کسانی که دچار بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، یا بیماریهای ریوی هستند.
عوارض جانبی قرص ایروکاست
هر قرصی ممکن است عوارض جانبی داشته باشد ولی این لزوما به این معنی نیست که شما قرار است حتما آن را تجربه کنید. در ادامه به برخی از عوارض جانبی قرص ایروکاست اشاره خواهد شد.
- بدن درد
- خشکی گلو
- تب
- سردرد
- دل درد
- یبوست
- سوءهاضمه
- خستگی یا ضعف غیرمعمول
- تغییر صدا
- احساس کسالت
- درد مفاصل
- مشکلات خواب
- زردی چشم یا پوست
- استفراغ خونی
- بوی نامطبوع تنفس
- مشکل در تمرکز
- لرزش دست یا پا
در صورت تجربه عوارض جانبی قرص ایروکاست چه باید کرد؟
ابتدا باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید؛ در صورت نیاز، پزشک دستور قطع مصرف قرص را میدهد و قرص دیگری را برای شما جایگزین میکند.
مصرف قرص ایروکاست در دوران بارداری و شیردهی
میدانیم که در دوران بارداری و شیردهی هر چیزی که مادر بخورد و هر دارویی که مصرف کند از طریق شیر در دوران شیردهی به نوزاد و از طریق جفت در دوران بارداری به جنین منتقل میشود. پس یک مادر باید بسیار مراقب باشد و بدون اجازه و تجویز پزشک هیچ دارویی را خودسرانه مصرف نکند.
برای داشتن اطلاعات بیشتر در زمینههای داروشناسی، سلامتی، روانشناسی، زیبایی، تغذیه و مادر و کودک میتوانید به مجله سلامتی نبض مراجعه کنید و آگاهی خود را افزایش دهید.