تغییرات و مراقبتهای لازم برای مادر و جنین
شاید تا به حال رازداری کرده باشید و به کسی نگفته باشید که باردار هستید؛ اما در هر صورت در تقویم بارداری هفته به هفته، شما اکنون در هفته هفتم بارداری قرار دارید. در این مرحله احتمالاً زمان تقریبی زایمان را میدانید، اما همچنان تا خودتان نگویید کسی نمیتواند حدس بزند باردارید. این میتواند به شما حس عجیبی بدهد، اما بهتر است خودتان نسبت به آنچه باید در هفته هفتم بارداری بدانید و رعایت کنید آگاه باشید.
وضعیت جنین در هفته هفتم بارداری
جنین شما در این هفته هنوز یک دم کوچک دارد (که در واقع استخوان دنبالچه است) و در هفتههای بعدی از بین خواهد رفت. اکنون جنین شما تقریباً بهاندازه یک تمشک است و مفاصل آرنج و همچنین انگشتان دستوپا که حالا قابلتشخیص هستند، رشد کردهاند. سر جنین به دلیل رشد هر دو نیمکره مغز، خیلی بزرگتر از بدن اوست. دندانها، فضای داخلی دهان و گوشهای جنین در حال شکلگیریاند و نوک بینی او آرامآرام خود را نشان میدهد. ضخامت پوست او به نازکی یک برگ کاغذ است و رگهای او بهوضوح دیده میشوند.
در این هفته، کبد او مشغول تولید گلبولهای قرمز خون است و حلقهای از رودهها در جهت بند ناف او شکل میگیرد. بند ناف نیز در حال حاضر دارای رگهای خونی واضحی است که عمل تبادل اکسیژن و مواد غذایی را انجام میدهد.
دانستنی ها و مراقبت های هفته ششم بارداری
وضعیت مادر در هفته هفتم بارداری
رحم شما در پنج هفته گذشته دوبرابر شده است و ممکن است خوردن غذا به دلیل داشتن ویار صبحگاهی برایتان سخت باشد. همچنین نیاز مکرر به توالت به دلیل افزایش حجم خون و عبور بیشتر مایعات از کلیهها، طبیعی است. به مرور تهوع کاهش مییابد، هرچند نیاز به توالت همچنان به قوت خود باقی میماند.
در هفته هفتم بارداری چی بخوریم؟
بهترین گزینه در این دوره، سبزیجات هستند که ویتامینهای A و C، مواد معدنی و فیبر مورد نیاز را تأمین میکنند و یبوست بارداری را کاهش میدهند. همچنین مصرف غذاهای غنی از ویتامین C مانند کلم، حبوبات، سیبزمینی، اسفناج و گوجهفرنگی به جذب آهن کمک میکند. با توجه به تهوع، از نوشیدنیهای ولرم پرهیز کرده و مایعات گرم یا بسیار سرد مصرف کنید.
مصرف منابع پروتئین با کیفیت بالا مانند گوشت سفید، ماهیهای کمجیوه، و تخممرغ میتواند برای رشد جنین مفید باشد. همچنین، مصرف میوههای غنی از فیبر مانند سیب و گلابی به کاهش یبوست کمک میکند.
علائم مهم هفته هفتم بارداری
- تهوع صبحگاهی: تهوع ناشی از هورمونهای بارداری میتواند در هر ساعتی رخ دهد. قرار دادن بیسکویت یا داروهای تجویزشده در کنار تخت خواب میتواند از بروز این حالت جلوگیری کند.
- تغییرات خلق و خو: خنده، گریه، ترس و خشم از تغییرات رایج در این دوره است که به عملکرد هورمونهای بدنتان برمیگردد. نفس عمیق بکشید و خود را آرام کنید تا این تغییرات کمتر شوند.
- آکنه و خستگی: آکنه به دلیل تغییرات هورمونی و خستگی ناشی از پروژسترون، معمول است. خوردن وعدههای کوچک و متناوب قند خون را پایدار و سطح انرژی شما را بالا میبرد.
- سوزش سرمعده: از غذاهای تند، چرب و نوشیدنیهای کافئیندار دوری کنید تا از سوزش معده جلوگیری شود.
دانستنی ها و مراقبت های هفته پنجم بارداری
مراقبتهای عمومی در هفته هفتم بارداری
- تمرینات کششی و تنفسی: تمرینات ملایم و تنفس عمیق به کاهش استرس و راحتی جسمانی کمک میکنند و برای شما آرامش ایجاد خواهند کرد.
- مراقبت از پوست: تغییرات هورمونی ممکن است باعث خشکی یا چربی پوست شود؛ از مرطوبکنندهها و ضدآفتابهای ملایم استفاده کنید.
- لباس مناسب: انتخاب لباسهای راحت و گشاد به شما حس راحتی بیشتری میدهد، بهویژه اگر تهوع صبحگاهی دارید یا به استراحت و خواب بیشتر نیاز پیدا میکنید.
بهداشت دهان و دندان
بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری اهمیت زیادی دارد، زیرا تغییرات هورمونی میتوانند لثهها را حساس و ملتهب کنند. رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک از بروز مشکلات جلوگیری میکند.
همیاری و پشتیبانی خانواده
گفتگو با خانواده: صحبت با اعضای خانواده و شریک زندگی در مورد احساسات و نیازهای جدیدتان میتواند نگرانیها را کاهش دهد.
حمایت روانی و مقابله با اضطراب
بسیاری از زنان در هفتههای ابتدایی بارداری دچار اضطراب و نگرانی میشوند. مشاوره با روانشناس یا صحبت با دوستان و خانواده میتواند کمک کند تا مادر احساس بهتری داشته باشد و این دوران را با آرامش بیشتری طی کند.
ایمنی در خانه و محیط کار
مراقبت از سلامت در محیطهای مختلف، بهویژه اجتناب از مواد شیمیایی، رنگها و محصولات پاککننده با بوی تند و استفاده از تجهیزات محافظتی، میتواند ایمنی مادر را در این دوره تضمین کند.
خواب و استراحت کافی
اهمیت خواب کافی و پوزیشنهای مناسب خوابیدن برای مادران باردار میتواند از مشکلاتی مانند کمردرد و خستگی جلوگیری کند. پیشنهاد میشود از بالشهای مخصوص بارداری برای راحتی بیشتر استفاده شود.
دانستنی ها و مراقبت های هفته چهارم بارداری
لیست کارهای مهم در هفته هفتم بارداری
اگر تصمیم گرفتهاید که مرخصی بارداری را برای بعد از زایمان بگذارید، از این هفته به بعد باید مراقبت بیشتری از خود داشته باشید. زمانی که برای مدت طولانی پشت میز مینشینید، هرچند ساعت یکبار مثانه خود را خالی کنید و هر یک ساعت یکبار بلند شوید و حرکات کششی انجام دهید. در صورت امکان، از صندلیهای دستهدار، قابل تنظیم و طبی استفاده کنید و از زیرپایی بهره ببرید. همچنین، کفشهای پاشنهکوتاه یا بدون پاشنه بپوشید تا به راحتی بیشتری دست پیدا کنید.
یادداشتهای بارداری و عکس گرفتن از شکم
یک عکس از شکم خود بگیرید! این کار به شما امکان میدهد که مراحل بارداری خود را دنبال کنید. بهتر است هرماه، در محل و با فیگور یکسان، عکس بگیرید. عکسهای نیمرخ یا سیاهوسفید نیز زیبا خواهند بود.
بویایی، یکی از عوامل ویار
بخشی از ناسازگاری با مواد غذایی ممکن است به دلیل افزایش حس بویایی در این دوران باشد. هورمونهای بارداری این حس را قویتر کرده و برخی غذاها که بوی تندی دارند، ممکن است برای شما ناخوشایند شوند.
برای مقابله با بویایی شدید، میتوان از اسانسهای خوشبو و ملایم مانند لیمو یا اسطوخودوس (لوندر) استفاده کرد که هم بوی خوبی دارند و هم به آرامش کمک میکنند.
سونوگرافی هفته هفتم بارداری
سونوگرافی در هفته هفتم بارداری معمولاً انجام نمیشود؛ اولین سونوگرافی بین هفته 8 تا 10 صورت میگیرد. برخی مادران اصرار به سونوگرافی زودتر دارند، بهویژه اگر بارداری دوقلویی مطرح باشد.
وزن ایدهآل در هفته هفتم بارداری
ممکن است هنوز اثر حاملگی در شکم شما نمایان نشده باشد، اما افزایش وزن طبیعی است و جای نگرانی نیست. زنان با شاخص توده بدنی سالم معمولاً بین 12 تا 18 کیلوگرم در طول بارداری اضافه وزن پیدا میکنند. اگر دل درد همراه با سرگیجه، تهوع یا درد شانه دارید، بهتر است با پزشک تماس بگیرید.