سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه بیماری است که در آن سلول های پستان بدون کنترل رشد می کنند. سرطان سینه انواع مختلفی دارد. نوع سرطان سینه بستگی به این دارد که کدام سلول در پستان به سرطان تبدیل شود.
سرطان سینه می تواند در قسمت های مختلف پستان شروع شود. پستان از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: لوبول ها، مجراها و بافت همبند. لوبول ها غده هایی هستند که شیر را تولید می کنند. مجراها لوله هایی هستند که شیر را به نوک پستان می برند. بافت همبند (که از بافت فیبری و چربی تشکیل شده است) همه چیز را احاطه کرده و در کنار هم نگه می دارد. بیشتر سرطانهای سینه از مجاری یا لوبولها شروع میشوند.
سرطان سینه می تواند از طریق رگ های خونی و رگ های لنفاوی به خارج از سینه گسترش یابد. زمانی که سرطان سینه به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد، گفته می شود که متاستاز داده است.
انواع سرطان سینه
شایع ترین انواع سرطان سینه عبارتند از:
کارسینوم مجرای مهاجم (IDC) : سلول های سرطانی از مجاری شروع می شوند و سپس در خارج از مجاری به سایر قسمت های بافت پستان رشد می کنند. سلول های سرطانی مهاجم همچنین می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند یا متاستاز بدهند.
کارسینوم لوبولار مهاجم (ILC) : سلول های سرطانی از لوبول ها شروع می شوند و سپس از لوبول ها به بافت های سینه گسترش می یابند. این سلول های سرطانی مهاجم می توانند به سایر قسمت های بدن نیز گسترش یابند.
انواع دیگری از سرطان سینه وجود دارد که نا شایع هستند مانند : بیماری پاژه، مدولاری، مخاطی و سرطان سینه التهابی.
کارسینوم مجرای درجا (DCIS) یک بیماری پستان است که ممکن است منجر به سرطان سینه مهاجم شود. سلول های سرطانی فقط در بافت پوششی مجاری قرار دارند و به سایر بافت های سینه گسترش نیافته اند.
علائم سرطان سینه چیست؟
اگر علائمی دارید که شما را نگران می کند، حتماً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
افراد مختلف علائم متفاوتی از سرطان سینه دارند. برخی افراد اصلاً هیچ علامت یا علامتی ندارند.
برخی از علائم هشدار دهنده سرطان سینه عبارتند از:
• توده جدید در سینه یا زیر بغل .
• ضخیم شدن یا تورم بخشی از سینه.
• تحریک پذیری یا گودی پوست سینه.
• قرمزی یا پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه نوک سینه یا .
• کشیدگی در نوک پستان یا درد در ناحیه نوک پستان.
• ترشحات نوک سینه به غیر از شیر مادر، از جمله خون.
• هر گونه تغییر در اندازه یا شکل سینه.
• درد در هر ناحیه از پستان.
به خاطر داشته باشید که این علائم ممکن است با سایر بیماری هایی که سرطان نیستند نیز رخ دهند.
اگر علائم یا علائمی دارید که شما را نگران می کند، حتماً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید.
سینه معمولی و طبیعی چیست؟
هیچ سینه ای معمولی نیست. آنچه برای شما عادی است ممکن است برای زن دیگری عادی نباشد. اکثر زنان می گویند که سینه هایشان توده یا ناهموار است. ظاهر و احساس سینه های شما می تواند با پریود شدن، بچه دار شدن، کاهش یا افزایش وزن و مصرف برخی داروها تحت تأثیر قرار گیرد. سینه ها نیز با افزایش سن تغییر می کنند.
توده در سینه من به چه معناست؟
بسیاری از شرایط می توانند باعث ایجاد توده در سینه شوند، از جمله سرطان. اما بیشتر توده های سینه به دلیل سایر شرایط پزشکی ایجاد می شوند. دو علت شایع توده های سینه، وضعیت فیبروکیستیک سینه و کیست است.
وضعیت فیبروکیستیک باعث ایجاد تغییرات غیر سرطانی در پستان می شود که می تواند آنها را برآمده، حساس و دردناک کند. کیست ها کیسه های کوچک پر از مایع هستند که می توانند در سینه ایجاد شوند.
عواملی که احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند :
این عوامل به دو دسته تقسیم بندی میشوند :
۱.عواملی که قابل تغییر نیستند :
• پیر شدن : خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش می یابد. اکثر سرطان های سینه بعد از 50 سالگی تشخیص داده می شوند.
• جهش های ژنتیکی : زنانی که تغییرات ارثی (جهش) در ژن های خاصی مانند BRCA1 و BRCA2 دارند، در معرض خطر بیشتری برای سرطان سینه و تخمدان قرار دارند.
• سابقه باروری : شروع دوره های قاعدگی قبل از 12 سالگی و شروع یائسگی بعد از 55 سالگی، زنان را برای مدت طولانی تری در معرض هورمون ها قرار می دهد و خطر ابتلا به سرطان سینه را در آنها افزایش می دهد.
• داشتن سینه های متراکم : سینه های متراکم بافت همبند بیشتری نسبت به بافت چربی دارند، که گاهی اوقات دیدن تومورها در ماموگرافی را دشوار می کند. زنانی که سینه های متراکم دارند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.
• سابقه شخصی سرطان سینه یا برخی بیماری های غیر سرطانی پستان : زنانی که سرطان سینه داشته اند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه برای بار دوم هستند. برخی از بیماری های غیر سرطانی پستان مانند هیپرپلازی آتیپیک یا کارسینوم لوبولار در محل با خطر بالاتر ابتلا به سرطان سینه مرتبط هستند.
• سابقه خانوادگی سرطان سینه یا تخمدان : خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که دارای مادر، خواهر یا دختر (بستگان درجه یک) یا عضوی از خانواده از طرف مادری یا پدری مبتلاربه سرطان سینه یا تخمدان داشته باشند، بیشتر است. داشتن یکی از اقوام درجه یک مرد مبتلا به سرطان سینه نیز خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
• درمان قبلی با استفاده از پرتودرمانی : زنانی که قبل از 30 سالگی پرتودرمانی قفسه سینه یا سینه (مثلاً درمان لنفوم هوچکین) داشتند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه در سنین بالاتر قرار دارند.
۲.عواملی که قابل تغییر هستند :
• عدم تحرک بدنی : زنانی که فعالیت بدنی ندارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
• اضافه وزن یا چاقی بعد از یائسگی : زنان مسنی که اضافه وزن دارند یا چاقی دارند در مقایسه با زنان با وزن مناسب در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند.میتوانید با فعالیت های روزانه و سبک تا حدی پیشگیری کنید.
• مصرف هورمون : برخی از انواع درمان جایگزینی هورمونی (آنهایی که شامل استروژن و پروژسترون هستند) که در دوران یائسگی مصرف میشوند، در صورت مصرف بیش از پنج سال میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند. برخی از داروهای ضد بارداری خوراکی (قرصهای ضد بارداری) نیز خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند.
• سابقه باروری : داشتن اولین بارداری بعد از 30 سالگی، شیر ندادن به نوزاد با شیر مادر می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
• نوشیدن الکل : مطالعات نشان می دهد که خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان با مصرف الکل افزایش می یابد.
تحقیقات نشان می دهد که عوامل دیگری مانند سیگار کشیدن، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی که می توانند باعث سرطان شوند و تغییرات در سایر هورمون ها به دلیل کار در شیفت شب نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
غربالگری سرطان سینه چیست؟
غربالگری سرطان پستان به این معناست که سینههای بانوان از نظر سرطان قبل از بروز علائم یا نشانههای بیماری بررسی شود.تمامی بانوان بالای ۴۰ سال باید در غربالگری سرطان سینه شرکت کنند.
اگرچه غربالگری سرطان سینه نمی تواند از سرطان سینه جلوگیری کند، اما می تواند به تشخیص زودهنگام سرطان سینه کمک کند که این امر میتواند در صورت ابتلا درمان آن را آسان تر کند. در مورد اینکه کدام آزمایش های غربالگری سرطان سینه برای شما مناسب است و چه زمانی باید آنها را انجام دهید، با پزشک خود صحبت کنید.
روش های تشخیصی در غربالگری سرطان سینه :
ماموگرافی :
ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی از پستان است. برای بسیاری از زنان، ماموگرافی بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه است، انجام منظم ماموگرافی می تواند خطر مرگ ناشی از سرطان سینه را کاهش دهد. در حال حاضر، ماموگرافی بهترین راه برای یافتن سرطان سینه برای اکثر زنان در سن غربالگری است.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی پستان (MRI) :
MRI سینه از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای گرفتن عکس از پستان استفاده می کند.از MRI پستان همراه با ماموگرافی برای غربالگری زنانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند استفاده می شود. از آنجایی که ام آر آی سینه ممکن است حتی زمانی که سرطان وجود ندارد غیر طبیعی به نظر برسد، برای زنان در معرض خطر متوسط استفاده نمی شود.
سایر تستهای تشخیصی:
معاینه بالینی پستان :
معاینه بالینی پستان معاینه ای است که توسط پزشک یا پرستاری انجام می شود که از دستان خود برای احساس توده یا تغییرات دیگر استفاده می کند.
خودآگاهی پستان :
آشنایی با ظاهر و حساسیت های سینه ها می تواند به شما کمک کند تا علائمی مانند توده ها، درد یا تغییرات در اندازه را که ممکن است نگران کننده باشد، مشاهده کنید. این مشاهدات میتواند شامل تغییراتی باشد که در طی خودآزمایی پستان مشاهده می شود. شما باید هر گونه تغییری را که متوجه می شوید به پزشک یا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود گزارش دهید.
مزایا و خطرات غربالگری
هر آزمایش غربالگری مزایا و خطراتی دارد، به همین دلیل مهم است که قبل از انجام هر آزمایش غربالگری، مانند ماموگرافی، با پزشک خود صحبت کنید.
مزایای غربالگری :
مزیت غربالگری، یافتن زودهنگام سرطان و شروع زودهنگام درمان آن است.
معایب غربالگری :
مضرات می تواند شامل نتایج آزمایش مثبت کاذب باشد، زمانی که پزشک چیزی را می بیند که شبیه سرطان است اما سرطان نیست. این می تواند منجر به آزمایش های بیشتری شود که می تواند گران قیمت، تهاجمی، وقت گیر و ممکن است باعث اضطراب شود.
سرطان سینه چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشکان اغلب از آزمایشهای متعددی برای یافتن یا تشخیص سرطان سینه استفاده میکنند. آنها ممکن است زنان را به متخصص سینه یا جراح ارجاع دهند. این بدان معنا نیست که او سرطان دارد یا نیاز به جراحی دارد. این پزشکان متخصص در تشخیص مشکلات پستان هستند.
• سونوگرافی پستان:
دستگاهی که با استفاده از امواج صوتی، از نواحی داخل سینه و بافت های مختلف آن عکس می گیرد.
• ماموگرافی تشخیصی:
اگر مشکلی در سینه خود دارید، مانند توده ها، یا اگر ناحیه ای از پستان در ماموگرافی غربالگری غیرطبیعی به نظر می رسد، ممکن است پزشکان از شما بخواهند که یک ماموگرافی تشخیصی انجام دهید. در این تکنیک از اشعه ایکس با جزئیات بیشتر از پستان عکس گرفته میشود.
• تصویربرداری رزونانس مغناطیسی پستان (MRI):
نوعی اسکن بدن که از میدان مغناطیسی متصل به کامپیوتر استفاده می کند. اسکن MRI تصاویر دقیقی از نواحی داخل سینه ایجاد می کند.
• بیوپسی (نمونه برداری بوسیله ی سوزن):
در این آزمایش بافت یا مایعی را از سینه خارج میکنند تا زیر میکروسکوپ بررسی شود و آزمایشهای بیشتری انجام شود. انواع مختلفی از بیوپسی وجود دارد (به عنوان مثال، آسپیراسیون با سوزن ظریف، بیوپسی هسته، یا بیوپسی باز).
گرید بندی(سطح بندی) سرطان:
اگر سرطان سینه تشخیص داده شود، آزمایشهای دیگری برای بررسی اینکه آیا سلولهای سرطانی در سینه یا سایر قسمتهای بدن پخش شدهاند انجام میشود. این فرآیند مرحله بندی نامیده می شود. اینکه سرطان فقط در سینه باشد، در غدد لنفاوی زیر بازو شما یافت شود یا به خارج از سینه گسترش یافته باشد، مرحله سرطان سینه شما را تعیین می کند. نوع و مرحله سرطان سینه به پزشکان می گوید که به چه نوع درمانی نیاز دارید.
سرطان سینه چگونه درمان می شود؟
سرطان سینه به روش های مختلفی درمان می شود. بستگی به نوع سرطان سینه و میزان گسترش آن دارد. افراد مبتلا به سرطان سینه اغلب بیش از یک نوع درمان را دریافت می کنند:
• عمل جراحي:
در عمل جراحی پزشکان بافت سرطانی را جدا کردند.
• شیمی درمانی:
استفاده از داروهای خاص برای کوچک کردن یا از بین بردن سلول های سرطانی. این داروها میتوانند قرصهایی باشند که مصرف میکنید یا داروهایی که در رگهای شما تزریق میشوند، یا گاهی اوقات هر دو.
• درمان هورمونی:
در این روش سلول های سرطانی را از دریافت هورمون های مورد نیاز برای رشد مسدود می کند.
• درمان بیولوژیکی:
بوسیله ی سیستم ایمنی بدن شما برای کمک به مبارزه با سلول های سرطانی یا کنترل عوارض جانبی سایر درمان های سرطان انجام میشود.
• پرتو درمانی:
استفاده از پرتوهای پرانرژی (شبیه اشعه ایکس) برای از بین بردن سلول های سرطانی.
پزشکان از تخصص های مختلف اغلب برای درمان سرطان سینه با یکدیگر همکاری می کنند. جراحان پزشکانی هستند که عمل را انجام می دهند. انکولوژیست ها پزشکانی هستند که سرطان را با دارو درمان می کنند. انکولوژیست های پرتودرمانی پزشکانی هستند که سرطان را با پرتو درمانی درمان می کنند.
کلام آخر:
در صورتیکه سن شما بالای ۴۰ سال میباشد و یا یکی از نشانه های سرطان سینه را دارید حتما جهت انجام معاینات بالینی و تست غربالگری به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.تشخیص زودهنگام این بیماری میتواند به درمان راحتتر و کم هزینه تر بیانجامد.