یکی از شایع ترین سرطانها در دنیا سرطان کبد است که در این مقاله درباره آن بیشتر توضیح می دهیم
درمانهای سرطان در سالهای اخیر پیشرفت زیادی کردهاند و در طول سه دهه گذشته، میزان بهبودی افزایش یافته است. طبق آمار سالانه انجمن سرطان آمریکا (ACS) خطر مرگ ناشی از سرطان در ایالات متحده طی 28 سال گذشته کاهش یافته است. میزان مرگ و میر ناشی از سرطان در مجموع بین زنان و مردان از میزان اوج آن زمانی که آمار از این میزان وجود دارد یعنی از سال 1991 تا 2008 32 درصد کاهش داشته است.”
با این حال، این سازمان خاطرنشان کرد که “به نظر می رسد برخی از این کاهش به افزایش درصد افراد مبتلا به سرطان ریه مربوط می شود که پس از تشخیص عمر طولانی تری دارند، به این دلیل که افراد بیشتری در مراحل اولیه بیماری تشخیص داده می شوند.”
در حالی که پیشرفت های زیادی صورت گرفته است، سرطان هنوز یکی از علل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها میگوید: «سرطان دومین عامل مرگ و میر در ایالات متحده است، اما بسیاری از انواع سرطانها را میتوان پیشگیری کرد یا زود تشخیص داد، که در مورد سرطان کبد صدق میکند. برخی از انتخابهای سبک زندگی میتواند خطر را تا حد زیادی افزایش دهد. تعداد موارد کبدی به شدت کاهش یافته است، اما هنوز هم هر ساله افراد بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند.
CDC می گوید: “سالانه در ایالات متحده، حدود 25000 مرد و 11000 زن به سرطان کبد مبتلا می شوند و حدود 19000 مرد و 9000 زن در اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند. درصد آمریکایی هایی که به سرطان کبد مبتلا می شوند برای چندین دهه افزایش یافته است، اما اکنون موارد ابتلا به این سرطان در سایر نقاط دنیا در مقایسه با آمریکا کاهش بیشتری داشته است.
کبد بیش از 500 کار حیاتی برای بدن ما انجام می دهد
دانستن علائم سرطان کبد، درمان زودهنگام و انجام عادات سالمی که می تواند خطر را کاهش دهد. طی مصاحبه ای که با متخصصان سرطان کبد انجام شده است، علائمی را که باید در مورد سرطان کبد بدانید را توضیح می دهند. مثل همیشه، لطفا برای مشاوره پزشکی با پزشک خود مشورت کنید.
آنچه در مورد کبد و سرطان کبد باید بدانید
کبد یکی از مهم ترین اندام های ماست. در قسمت سمت راست بالای حفره شکمی، زیر دیافراگم و بالای معده، کلیه راست و روده قرار دارد. به شکل مخروط، کبد عضوی به رنگ قهوه ای مایل به قرمز تیره است که وزن آن حدود 1.3 کیلوگرم است. مرکز پزشکی جان هاپکینز بیان می کند، کبد بیش از 500 کار حیاتی برای بدن ما انجام می دهد، از جمله ذخیره مواد مغذی، تجزیه و دفع مواد زائد، تنظیم لخته شدن خون، حذف باکتری ها از جریان خون، که به بدن شما کمک می کند در برابر عفونت ها مقاومت کند و موارد دیگر. حفظ سلامت کبد برای سلامت کلی شما مهم است.
دکتر افشین صفا، مدیر پزشکی FACR انکولوژی پرتودرمانی در مرکز سرطان لیوی با بیمارستان دیگنیتی هلث نورتریج و مدیر پزشکی رادیاسیون انکولوژی در مرکز سرطان لیوی، دانشیار، گروه تشعشع انکولوژی در دانشکده پزشکی دیوید گفن در UCLA میگوید: «کارسینوم سلولهای کبدی (HCC) چهارمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان است.
به طور کلی، پیش آگهی این تومور تهاجمی ضعیف است، با این حال، میزان بقا برای بیمارانی که تومورهای آنها در مراحل اولیه تشخیص داده شده و تحت درمان قرار می گیرند، بسیار خوب است.
اکثر افرادی که به سرطان کبد مبتلا می شوند به بیماری طولانی مدت کبد مبتلا بوده اند (که به آن بیماری مزمن کبد نیز گفته می شود) و ابتلا به بیماری کبدی طولانی مدت احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد. شایع ترین و جدی ترین شکل بیماری طولانی مدت کبد وضعیتی به نام “سیروز” است که باعث زخم شدن کبد می شود.
عوامل خطر برای سرطان کبد
رونالد تانگ، هماتولوژیست/انکولوژیست دارای گواهی انجمن سرطان لس آنجلس، پزشک بیمارستان بورلی و شبکه سرطان لس آنجلس به ما می گوید: “عوامل خطر ابتلا به سرطان کبد شامل افرادی است که سیروز دارند، چه به دلیل سوء مصرف الکل، عفونت هپاتیت یا کبد چرب باشد. شما می توانید خطر ابتلا به سرطان کبد را با پرهیز از الکل همراه با خوردن یک رژیم غذایی سالم کم چرب با کنترل خوب وزن کاهش دهید. هپاتیت می تواند از طریق تماس جنسی ناامن و استفاده از سوزن های ناپاک ایجاد شود.
دکتر صفا در سایت UptoDate (یک سرویس رایگان برای پزشکان سلامت) میگوید:
«کارسینوم سلولهای کبدی (HCC) تومور اولیه کبد است که معمولاً در شرایط بیماری مزمن کبدی، بهویژه در بیماران مبتلا به سیروز ناشی از مصرف الکل، عفونت مزمن ویروس هپاتیت B یا C ایجاد میشود. اگر سیروز یک فرد به دلیل اعتیاد به الکل باشد، ضروری است که مصرف الکل را تحت درمان و تحت کنترل قرار دهید. به همین ترتیب، اگر سیروز یک فرد ناشی از عفونتی مانند هپاتیت C باشد، درمان آن مهم است.
پیشگیری از عفونت های هپاتیت شامل انجام رابطه جنسی ایمن، استفاده نکردن از سوزن/سرنگ مشترک، و ایمن سازی با واکسن است. افرادی که سرطان کبد دارند، به ویژه اگر بیماری طولانی مدت کبدی دارند، باید از الکل و هر دارویی که می تواند برای آنها مضر باشد اجتناب کنند. مراقبت های جامع برای بیماران مبتلا به سیروز شامل درمان بیماری زمینه ای کبد (به عنوان مثال، درمان ضد ویروسی برای HBV یا HCV)، ایمن سازی در برابر هپاتیت A و HBV (در صورت لزوم)، و مدیریت سیروز، از جمله غربالگری آندوسکوپی و درمان واریس است.
غربالگری سرطان کبد چالش برانگیز است
به گفته دکتر تانگ، “غربالگری سرطان کبد چالش برانگیز است، زیرا علائم زمانی رخ می دهد که سرطان کبد به اندازه بزرگ یا بسیار پیشرفته باشد. افراد ممکن است ندانند که سیروز دارند زیرا در مراحل اولیه بدون علامت هستند و در زمانی که علائم ظاهر شوند، کبد در حال حاضر برای بهبودی ضعیف است. بیمارانی که سیروز دارند باید سالانه سونوگرافی شکم انجام دهند تا سرطان کبد را غربالگری کند.
دکتر صفا می افزاید: “سرطان کبد اغلب در اواخر دوره خود به دو دلیل تشخیص داده می شود: عدم وجود علائم در بیماران مبتلا به بیماری اولیه و نظارت محدود برای بیماران پرخطر. تخمین زده می شود که کمتر از یک سوم بیماران با سیروز تحت نظارت برای HCC قرار می گیرند. در نتیجه، بسیاری از بیماران در زمان تشخیص بیماری پیشرفته ای دارند.” دکتر صفا می افزاید، “اگر پزشک شما مشکوک به سرطان کبد باشد، یک یا چند مورد از آزمایش های زیر را انجام می دهد:
-آزمایش خون
– اسکن ام آر آی، سی تی اسکن، سونوگرافی یا سایر تست های تصویربرداری – تست های تصویربرداری تصاویری از داخل بدن ایجاد می کنند و می توانند رشد غیر طبیعی را نشان دهند.
– بیوپسی – برای این آزمایش، پزشک نمونه کوچکی از بافت کبد را برمی دارد. پزشک دیگری نمونه را زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا ببیند آیا سرطان دارد یا خیر.”
علائم سرطان کبد
به گفته دکتر تانگ، “علائم و نشانه های شایع سرطان کبد زرد شدن پوست و چشم ها (یرقان و صلبیه ایکتروس)، درد شکم، خستگی، کبودی آسان، خونریزی خود به خود، کاهش وزن ناخواسته، ادرار به رنگ چای و غیر قابل کنترل است».
دکتر صفا می گوید: “سرطان کبد معمولاً هیچ علامتی به خودی خود ایجاد نمی کند. برخی از بیماران ممکن است یک توده یا درد خفیف در بالای شکم داشته باشند، در اوایل زمانی که می خواهند غذا بخورند احساس سیری کنند یا وزن خود را کاهش دهند. برخی دیگر ممکن است علائمی داشته باشند که ناشی از بیماری کبدی است که قبل از ابتلا به سرطان داشتند. این علائم ممکن است بدتر شوند یا به دلیل سرطان عود کنند. آنها شامل تورم شکم یا ساق پا و زرد شدن پوست یا قسمت سفید چشم می شوند.
CDC می گوید: “سرطان کبد در مراحل اولیه خود ممکن است علائم قابل مشاهده یا احساسی نداشته باشد. با این حال، با بزرگتر شدن سرطان، افراد ممکن است متوجه یک یا چند مورد از این علائم رایج شوند. مهم است به خاطر داشته باشید که این علائم می توانند همچنین به دلیل سایر شرایط سلامتی ایجاد می شود. اگر هر یک از این علائم را دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
علائم سرطان کبد ممکن است شامل:
- ناراحتی در قسمت بالای شکم در سمت راست.
- یک شکم متورم.
- یک توده سفت در سمت راست درست زیر قفسه سینه.
- درد در نزدیکی تیغه شانه راست یا در پشت.
- زردی (زردی پوست و سفیدی چشم).
- کبودی یا خونریزی آسان.
- خستگی غیرمعمول
- تهوع و استفراغ.
- از دست دادن اشتها.
- کاهش وزن بدون دلیل مشخص
درمان و میزان بهبود
دکتر تانگ توضیح میدهد: “روشهای درمانی شامل جراحی با برداشتن کل تومور در صورت امکان همراه با درمانهای موضعی است که شامل تزریق مستقیم شیمیدرمانی به سرطان کبد میشود. درمانهای سیستمیک جدیدی وجود دارد که طی 2 تا 3 سال گذشته مورد تایید FDA قرار گرفتهاند که شامل داروهایی می شود که توانایی تومور برای رشد رگ های خونی همراه با استفاده از سیستم ایمنی بدن بیمار برای حمله به سلول های تومور خارجی را هدف قرار می دهد.
نرخ بقای عمومی 5 ساله برای سرطان کبد 20٪ است، اما در بیمارانی که سرطان کبد در مراحل اولیه تشخیص داده می شود، 35 درصد بهبود در پنج سال گذشته گزارش شده است. مانند اکثر سرطانها، تشخیص زودهنگام بهبود کلی 5 ساله را افزایش میدهد، بنابراین بیمارانی که عوامل خطر سیروز یا هپاتیت دارند باید سالانه تصویربرداری از کبد برای ارزیابی سرطان کبد داشته باشند.
دکتر صفا توضیح می دهد: “هدف این است که تومورهای کوچک را در زمانی که اندازه آنها کمتر از 1 اینچ است، شناسایی کنیم تا طیف وسیعی از گزینه های درمانی در دسترس باشد. میزان بقا برای بیمارانی که تومورهای آنها در مراحل اولیه شناسایی شده و تحت درمان قرار می گیرند، بسیار خوب است. درمان سرطان کبد شامل انتخاب های زیادی است، مانند اینکه چه درمانی داشته باشید. درمان بستگی به مرحله سرطان شما دارد. همچنین به سلامت کبد شما بستگی دارد (به عبارت دیگر، بیماری کبدی شما قبلا چقدر جدی بوده است.)” دکتر صفا اضافه می کند، “درمان های مختلف عبارتند از:
- جراحی – گاهی اوقات سرطان کبد را می توان با جراحی برای برداشتن قسمتی از کبد مبتلا به سرطان درمان کرد.
- پیوند کبد – پیوند کبد نوعی جراحی است که در آن پزشک کبد بیمار را با کبد سالم دیگری جایگزین میکند.
- درمان فرسایشی – درمان فرسایشی روشی است که میتواند سلولهای سرطانی کبد را از بین ببرد. شامل جراحی نمی شود. پزشکان می توانند درمان فرسایشی را به روش های مختلف انجام دهند. آنها می توانند سلول های سرطانی را با استفاده از پرتودرمانی متمرکز، با نام مستعار، پرتودرمانی استریوتاکتیک (SABR) از بین ببرند.
- مسدود کردن منبع خون سرطان – پزشکان می توانند روشی به نام “آمبولیزاسیون” را برای مسدود کردن رگ خونی که خون را به سرطان می فرستد انجام دهند. این امر با «گرسنگی دادن» به منبع خون، از رشد سرطان جلوگیری می کند. گاهی اوقات، روش آمبولیزاسیون با شیمی درمانی (“شیمی آمبولیزاسیون”) یا پرتودرمانی (“رادیوامبولیزاسیون”) ترکیب می شود.
- ایمونوتراپی – این اصطلاحی است که پزشکان برای داروهایی استفاده می کنند که با سیستم مبارزه با عفونت بدن (“سیستم ایمنی”) برای متوقف کردن رشد سرطان کار می کنند.
- شیمی درمانی – شیمی درمانی اصطلاح پزشکی برای داروهایی است که سلول های سرطانی را می کشند یا از رشد آنها جلوگیری می کنند.
نتیجه گیری
سرطان کبد یکی از شایع ترین انواع سرطان در دنیا محسوب می شود که مصرف بیش از اندازه الکل، رعایت نکردن رژیم غذایی درست و سالم و بیماریهای زمینه ای مانند هپاتیت می تواند باعث بوجود آمدن آن شود. این سرطان در اکثر موارد از بیماری حاد کبدی ناشی می شود که قبلا فرد به آن مبتلا بوده است و با رعایت نکردن موارد پیش گیری آن بیماری به سرطان کبد تبدیل می شود. این سرطان در صورتی که در مراحل اولیه تشخیص داده شود براحتی قابل درمان است ولی به دلیل اینکه علائم خاصی به دنبال ندارد در مراحل پیشرفته خود را نشان می دهد که امکان درمان و بهبود را کاهش می دهد.
برای جلوگیری از ابتلا به سرطان حاد کبدی لازم است اگر بیماری کبدی دارید بطور سالانه این بیماری چک شود تا در صورت پیشرفت از تبدیل شدن به سرطان جلوگیری شود. در صورتی که هر کدام از علائم بالا را دارید لازم است در اسرع وقت با پزشک متخصص در رابطه با آن مشورت نمایید.