اگر در اثر حساسیت به مادهای خاص یا مشکلات پوستی دچار خارش شدهاید حتما در اولین اقدام خود بهدنبال یافتن بهترین دارو برای خارش بدن هستید.
خارش میتواند بسیار آزاردهنده باشد و ما را از رسیدگی به امور روزمره بازدارد؛ درصورتیکه این مشکل خیلی شدید و ادامهدار باشد حتما باید از متخصص پوست مشورت بگیرید.
با این حال قصد داریم در ادامه به معرفی برخی از داروهای مهم و تاثیرگذار که به تسکین خارشهای پوستی کمک میکنند بپردازیم پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آیا بهترین دارو برای خارش بدن وجود دارد؟
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث ایجاد حساسیت و درنتیجه مشکلات پوستی و خارش میشوند. در برخی از موارد ممکن است علت ایجاد این حساسیت نیز مشخص نشود.
در کنار وجود این مشکل، دارویهای ضدحساسیت زیادی نیز تولید شده که میتوانید با مصرف آنها از شدت خارش تا حد زیادی کم کنید.
بهترین دارو برای خارش بدن برای هر شخص با توجه به علت ایجاد حساسیت و خارش میتواند متفاوت باشد. بههمین دلیل نیز مراجعه به متخصص پوست در این شرایط توصیه میشود.
در ادامه به معرفی بهترین داروهای ضدحساسیتی که میتوانند خارش پوست را نیز تا حد زیادی تسکین دهند میپردازیم.
تاثیر آنتیهسیتامینها بهعنوان بهترین دارو برای خارش بدن
هیستامین نوعی ماده شیمیایی است که وجود آن در بدن میتواند باعث ایجاد بسیاری از حساسیتها شود. با مصرف آنتیهیستامینها میتوان به دفع و از بین بردن این مواد کمک کرد. درنهایت شرایط بدنی و پوست مانند قبل میشود.
انواع هیستامین
آنتیهیستامین بهصورت قرص، شربت و اسپری تولید میشود که برخی از آنها تنها با نسخه پزشک قابل خریداری هستند.
در مقابل، آنتیهستامینهای بدون نسخه نیز وجود دارند که میتوانید این دسته را انتخاب کنید. از انواع ضدهستامینها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیفنهیدرامین
- کلرفنیرامین
- فکسوفنادین
- لوراتادین
- لووستیریزین
- ستیریزین
- دسلوراتادین
از اسپریها و قطرهها معمولا برای حساسیت چشم و بینی استفاده میشود. لازم بهذکر است این داروها میتوانند باعث خوابآلودگی شوند پس در مصرف آنها قبل از فعالیتهای سنگین و رانندگی خودداری کنید.
داروهای ضداحتقان
استفاده از این داروها بیشتر برای حساسیتهایی انجام میشود که راه بینی و گلو را میگیرند اما برخی از آنها مانند تتراهیدروزولین و سودوافدرین علاوهبر رفع این رفتگیها، میتوانند در درمان خارش پوستی نیز تاثیرگذار باشند.
افرادی که به پرکاری تیروئید، مشکلات قلبی و عروقی یا فشار خون بالا مبتلا هستند نباید از داروهای ضد احتقان استفاده کنند.
بهترین دارو برای خارش بدن؛ کورتیکواستروئیدها
این دسته از داروها نیز با خواصی که دارند میتوانند التهابات بهجود آمده از طریق حساسیت را سرکوب کنند و درنتیجه خارشهای پوستی نیز از بین میروند.
از این دارو میتوانید بهصورت قرص یا کرمهای موضعی برای کاهش التهابات و خارشهای پوستی کمک بگیرید. اسپری کورتیکواستروئیدی نیز برای رفع حساسیت بینی استفاده میشود.
مصرف طولانیمدت این نوع دارو برای از بین بردن خارش توصیه نمیشود چراکه عوارض بدی بههمراه دارد. از این موارد میتوان به پوکی استخوان، زخم معده، آب مروارید، ضعف عضلات، افزایش قند خون و بروز مشکل در رشد کودکان اشاره کرد.
داروهای کورتیکواستروئیدی که باید با نسخه تهیه شوند عبارتاند از:
- پردنیزون
- پردنیزولون
- متیلپردنیزولون
این دارو بهشکل کرمهای موضعی نیز وجود دارد که برخی از آنها با دوز کمی از ترکیبات ضدحساسیت در داروخانهها بدون نسخه نیز بهفروش میرسند.
درصورتیکه داروهایی با دوز بالا بخواهید حتما باید از پزشک متخصص مانند دکتر سیمین طلایی در این زمینه مشورت بگیرید تا از نحوه مصرف و طول دوره آگاه شوید. مصرف خودسرانه و طولانیمدت این کرمها باعث نازکی پوست، تغییرات هورمونی و تغییر رنگ پوست خواهد شد.
برخی از کرمهای کورتیکواستروئیدی شامل موارد زیر هستند:
- مومتازون
- دزوناید
- بتامتازون
- تریامیسونولو
- هیدروکورتیزون
تثیبتکنندههای ماستسل
بهترین دارو برای خارش پوست میتواند داروی ضد حساسیت و خارش ماستسل باشد. این دارو به بدن کمک میکند تا مواد شیمیایی تولیدشده توسط سیستم ایمنی بدن که بهدلیل آلرژنها ایجاد شدند، تاثیر خود را از دست بدهند یا بهعبارتی خنثی شوند.
ماستسل برای تاثیرگذاری باید مدتزمان طولانی مصرف شود و عوارض جدی نیز بههمراه ندارد. اگر آنتیهیستامین روی خارش پوست اثر نداشت استفاده از این دسته داروها را مد نظر داشته باشید.
استفاده از روش ایمنیدرمانی برای خنثی کردن اثر آلرژنها
اگر راههای درمان مختلفی که بیان شد هیچگونه تاثیری در کاهش حساسیت و خارش نداشتند، میتوانید از ایمنیدرمانی استفاده کنید.
این روش نیاز به صبر، حوصله و زمانبندی دقیقی دارد تا بدن پس از قرارگیری در مقابل آلرژنها، طی یک پروسه درمانی به هماهنگی محیطی برسد.
در این روش معمولا تزریق آمپول نیز لازم است. دوز مصرفی بسته به شرایط هر فرد متفاوت بوده و میتواند بین یک یا 2 بار در هفته یا 2 تا 4 هفته یکبار تجویز شود.
استفاده از داروهای بیولوژیکی بهعنوان بهترین دارو برای خارش بدن
داروهای بیولوژیکی معمولا بهصورت آمپول وجود دارند و از بین آنها میتوان به دوپیلوماب بهعنوان یکی از بهترین داروهای درمان خارش پوست اشاره کرد.
استفاده از این دارو بهدلیل عوارضی که دارد باید تحت نظر پزشک انجام شود. نمونههای دیگر داروهای بیولوژیکی معمولا برای درمان کهیر یا آسم مورد استفاده قرار میگیرند.
داروهای گیاهی بهعنوان بهترین دارو برای خارش بدن
درمانهای گیاهی معمولا عوارضی ندارند اما شاید برای حساسیت شما مناسب نباشند و استفاده از آنها بهنوعی کار بیهودهای بهحساب بیاید. به همین دلیل نیز در اولین اقدام خود باید با پزشک مشورت کنید و در صورت نیاز تست و آزمایشهای لازم را انجام دهید.
با این حال بهتر است با داروهای گیاهی که میتوانند به شما در کاهش خارش بدن کمک کنند آشنا شویم. این موارد به شرح زیر هستند.
- گل همیشه بهار
- ریحان
- آلوئهورا
- بابونه
- گیشنیز
- گزنه
علاوهبر این موارد استفاده از برخی ترکیبات گیاهی نیز میتواند در تسکین خارش تاثیرگذار باشند. به این نکته توجه کنید که هیچ سند و اثبات علمی برای این ترکیبات وجود ندارد.
استفاده از جوی دوسر
به آب ولرم حمام یک پیمانه پودر جوی 2 سر اضافه کرده و برای حدودا 30 دقیقه در آن دراز بکشید. در آخر بدن خود را با آب خنک بشویید.
استفاده از جوش شیرین
برای استفاده از جوش شیرین میتوانید 4 قاشق غذاخوری از آن را با 12 قاشق آب مقطر ترکیب کنید و خمیر بهدستآمده را برای 10 دقیقه روی بخشهایی از پوست که دارای حساسیت است بمالید. در آخر شستن پوست با آب سرد را فراموش نکنید.
چه زمانی خارش بدن خطرناک است؟
با شروع خارش معمولا استفاده از داروهای ضدحساسیت و برخی داروهای گیاهی توصیه میشود تا عوامل حساسیتزا نابود شوند و خارش نیز از بین برود.
درصورتی که با گذشت 2 هفته و استفاده از راهکارهای درمانی مختلف، هیچگونه درمانی حاصل نشد، مراجعه به پزشک ضروری میشود.
البته بهتر است بهدلیل عوارض داروهای مختلف حتی آنهایی که بدون نیاز به نسخه هستند و امکان بروز تداخل دارویی از همان ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید.
یافتن بهترین دارو برای خارش بدن بهتر است از طریق مشورت با پزشک انجام شود. چراکه برخی داروها میتوانند عوارض جانبی برای شما بهدنبال داشته باشند.
البته داروهای مختلف زیادی نیز در بازار موجود است که با اثر ضدحساسیت خود میتوانند به تسکین خارش بدن کمک کنند از داروها میتوان به ماستسل، کورتیکواستروئیدها، آنتیهیستامینها و داروهای بیولوژیکی اشاره کرد.